Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett fängelse

gronsak

Jag fick möjligheten att prata med personer som skulle mönstra inför värnplikt, för en tid sedan. Det var unga tjejer och killar i början på så mycket i livet. En del ville verkligen vara där, andra visste inte vad de gjorde där och en del ville därifrån.

En ung kille förklarade att han hade vänner som gjort värnplikten. Hans vänner hade känt att hela utbildningstiden var som ett fängelse.

Mina rekryter har varit frivilliga, aldrig pliktade. De har varit där med hjärtat, men de har också ibland tappat motivationen. Att ge dem en bra utbildning, har alltid varit fokus för mig, som befäl och instruktör. Att kunna se gruppen och hjälpa dem att utvecklas tillsammans har varit grundläggande för att utbildningen ska bli bra.

En utbildningsmiljö fri från mobbning, kränkande behandling, onödiga ”dumma” moment. En utbildning med en klar pedagogisk tanke. En givande tid i livet som ger bra minnen, där kroppen och det mentala fått utvecklas hos varje individ. Tillsammans, är viktigt.

Ett fängelse, vilken tråkig erfarenhet. Denna erfarenhet ger även ringar på vattnet, för den erfarenheten gjorde att åtminstone en individ valde att inte ens försöka göra bra ifrån sig på mönstringen. En individ som hade civila kunskaper som skulle kunnat komma väl till pass i Försvarsmakten. Han kastade bort sin mönstringsdag och gjorde sitt bästa för att få sämsta möjliga resultat, för att slippa bli inkallad.

När du ser dina rekryter, tänk på att de kommer berätta om sina erfarenheter, bra som dåliga. Om du ger dem en bra utbildning, där de växer, på ett pedagogiskt, väl uttänkt sätt, kommer det ge ringar på vattnet. En bra utbildning kommer också att skapa ett fortsatt engagemang efter att den är avslutad. Jag blir alltid lika glad när jag möter mina gamla rekryter som kadetter, officerare, anställda soldater, eller aktiva inom hemvärnet.

Ta hand om alla dina rekryter.
Tyck om alla dina rekryter.
Alla rekryter har olika utvecklingstakt och alla är bäst på något.
Ge dem en bra grund att stå på, som de kan se tillbaka på som någonting positivt och utvecklande, som de kan bära med sig genom livet.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.