Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att stanna kvar

gronsak

Klockan började närma sig 20:30, diskussionerna mattades av. Alla är trötta.

Men ändå, jag frågar när utbildningen nått sitt slut, om gruppen vill veta mer. De som vill kan få se lite bilder från händelser jag varit med om, kopplade till den nyss hållna kursen. Det är CBRN det gäller, något som jag försöker få fler att tycka är spännande och intressant. En person ursäktar sig, reser sig och går, resten av gruppen stannar. De ställer frågor och vill veta ännu mer, trots den sena timmen.

Det spelar ingen roll om det är en kort uppdatering inom ett specifikt ämne, eller om det är Försvarsmakten som helhet, att vi får vår personal att tycka vår verksamhet är tillräckligt intressant för att stanna i, är något vi behöver arbeta på.

Med all den tid och de stora kostnader som det krävs att ta en rekryt från start till mål, hur får vi dem att fortsätta engagera sig? Klart finns det hinder som låg lön, för ett fast engagemang, men vi får inte glömma att vi kan fånga upp alla genom de frivilligorganisationer som finns och Hemvärnet.

Vi måste bli bättre på att se vad vi har och inte tänka att det alltid finns flera.

Banchefen (CBRN-banan) Berga fick mig inspirerad för fortsatt engagemang inom CBRN. Mitt förordnande för att få hålla tätningsprov för skyddsmask och utbildning brand, går ut, eftersom det gått 5 år (tiden går fort när man har roligt). Det kändes bökigt och lite arbetsamt att hitta tid att skriva om provet och lära sig allt som är nytt. Det är visserligen ett område jag tycker mycket om, men, ändå.

Det räckte med ett telefonsamtal, ett fantastiskt bemötande så fick jag ny energi för projektet. Små saker, när vi ger av vår egen tid och engagemang, om än så bara genom ett telefonsamtal, kan påverka våra kollegor att fortsätta utvecklas och stanna kvar.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.