Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Etik och moral

gronsak

Att behöva göra en riskbedömning, där jag räknar med att någon kan komma att dö, hur känns det?

Veckan som kommer är det etik och moral i fokus. Det är i kontexten vad jag kan ställas inför, när jag senare kommer att behöva göra risk – och sårbarhetsanalyser.

Jag har tidigare ställts inför att skriva reflektioner om att beordra någon att utföra en uppgift där denne med stor sannolikhet kan dö eller beordra någon att göra en handling där en eller flera kan dödas. Det är inte lätt. I den här uppgiften är frågan om etik och moral ställd i ett större perspektiv.

Jag kommer med största sannolikhet inte känna den individ som kan påverkas av min analys. Vid det tillfället någon eventuellt dör, kommer jag inte heller med största sannolikhet närvara själv. Blir det lättare eller svårare att genomföra analysuppgiften, med vetskapen om detta? Kan jag blanda in etiska och moraliska värderingar i min risk – och sårbarhetsanalys?

Gemensam diskussion kommer att följa samt en gruppuppgift.

Jag minns så väl en ung tjej som kom fram till mig, när jag bar uniformen på tåget. Hon frågade om värnplikten och hon var osäker på om hon ville göra den, för hon ville inte rikta ett vapen mot en människa. Tjejen blev förvånad när våra måltavlor liknade människor, för de gör det faktiskt inte i alla länder.

Att vara i uniform, är ett stort ansvar.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.