Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ledarskap och Hästar

gronsak

En kollega pikade mig och förklarade att hästar inte var något att ha, de bara bits och sparkas. Han sa även att hästen har en hjärna som en ekorre och att de var opålitliga. Jag svarade honom med att forskningen visar att starka kvinnor som vågar ta över mansdominerade arbetsplatser och ta plats i bolagsstyrelser och chefskapet på företag, börjar ofta sin karriär genom att som barn, vara i stallet. För kan man kontrollera 600kg häst med ekorrhjärna, då kan man kontrollera, ta beslut och leda en grupp män och gubbar också.

Det blev tyst.

Jag älskar en häst, en häst, inte alla. En gång började jag också på ridskola, lärde mig förstå och läsa av en annan individ, hästen. Lärde mig att ta ansvar, lärde mig att säga ifrån, lärde mig att ta plats, lärde mig att ibland måste man sparka bakut och med tydligt språk säga att det här går jag inte med på.

Jag älskade aldrig hästar, jag vet inte ens om jag tyckte om dem. Ändå var det något som höll mig där, i stallet. Men så fick min dotter en ponny, alltså en liten häst. Ett kraftpaket på 222kg och 109cm upp till ryggen. Hon är tuff (ja ponnyn) och dottern måste vara ännu tuffare, på ett bra sätt. Dottern måste kunna säga ifrån, vägleda, berömma. Ta ansvar, ta plats, våga och ge av sitt hjärta och engagemang, för att få resultat.

Jag älskar den här hästen. Nu har jag också tävlat med den första gången och det är jättehäftigt, fast mina kollegor inte förstår. Det finns en sport som heter Sportkörning och nej det har varken med trav eller fordon att göra. Alla kan delta man kör häst och vagn i 3 olika moment, med 1-4 hästar. Momentet i terrängen är absolut härligaste, att med häst och vagn ta sig igen vatten och snävt svänga genom bastanta hinder på kortast möjliga tid, det är en otroligt häftigt känsla. Ett spann med fyra hästar kan väga bortåt två ton, med hästarnas och vagnens vikt inräknat. Filmen får tala för sig själv, kuskar ur världseliten.

Vi har en pansarponny som dottern säger, den kan ta sig fram överallt.

Genom hästen lärde jag mig en sak till, vad ett spärrskaft var och vad allting heter i verktygslådan och hur det används. Jag renoverade min egen hästvagn, för en sådan av tävlingsmått och bestämmelser kan kosta flera månadslöner.

Vagnen var minst sagt skruttig när vi började... Och jag måste säga att jag är riktigt stolt över mitt projekt, som du kan se längre ner.

Så nästa gång du rekryterar personal i ledande position, det skadar inte att fråga om de kan hantera en häst.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.