Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Det är äckligt!

gronsak

”Det är äckligt”, så sa den manlige soldaten när vi pratade om min kvinnliga kisstratt...
”Men...” sa jag, ”Går du aldrig och kissar i dikeskanten någon gång när du kör bil och när du väl har kissat.. tar du då inte och kör till Mc Donalds Drive in och köper en burgare...”
Soldaten tittade på mig, och jag la till ”...och även om du inte köper en burgare just den dagen, hur ofta torkar du och tvättar av din ratt i bilen? För du tvättar väl inte händerna efter att du kissat i diket?”

För det är så, vi kvinnor har nog ett helt annat förhållande till kiss och våra kroppar än män, eftersom vi inte haft samma förutsättningar. Sheween tycker jag är en mycket bra kisstratt, bättre än andra jag stiftat bekantskap med. För er som inte känner till det så är en Shewee är en formgjuten och vattenavvisande plasttratt som tillåter kvinnor att kissa stående utan att behöva ta av sig byxorna (och stridsutrustningen och snödräkten). Just att den är vattenavvisande gör att urinen inte stannar kvar i tratten, den håller sig hygienisk.

Jag hör fortfarande ofta kvinnor berätta om att de inte dricker tillräckligt för att de vill undvika att bli kissnödiga. Berättelser från kvinnor som försöker prestera på ett kompetensprov fast de är jättekissnödiga, för att det är så omständligt att kissa med stridsutrustning. Det finns många kvinnor som i grund och botten blivit sämre soldater eftersom de inte dricker eller kissar. Men det kan vara svårt att lära om, från något du är van vid. Det kommer inte naturligt att kissa med byxor på och hantera en tratt.

Det kan ta veckor att öva med Shewee i duschen, för att hitta den bästa positionen, för den är olika för varje individ. Shewee är tvättbar för hand eller maskin och tål temperaturer upp till 120˚C. Urin är sterilt när det lämnar kroppen, så tratten är inte äcklig, det gäller bara för dig att hitta en bra hantering. Tyvärr behövs det oftast en kvinna, en soldat/officer som använder tratten, som berättar om sina positiva erfarenheter, för att andra ska våga prova. Det räcker inte med att dela ut den eller säga att den är ett alternativ. Tröskeln är stor, speciellt som det krävs tid, engagemang och övning hemma, för att det ska fungera bra. Men när det fungerar, jag skulle aldrig vilja vara i uniform, utan min tratt!

Jag får aldrig kiss på uniformen, eller utrustningen. Tratten kan skakas av, eller dras en sväng i gräset, snön eller med en våtservett eller snabbrengöras med skvätt vatten. Sedan tvättas vid tillfälle med tvål och vatten. Händerna, ja du håller i en plasttratt, du får inget kiss på dig. Känner du för det, ta fram en våtservett och tvätta händerna. Men som sagt, be då också grabbarna i din pluton göra det samma, och glöm inte att rengöra ratten på fordonet också.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.