Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Packa för att överleva

gronsak

Jag ska aldrig bli utan det som jag behöver, för att överleva under fältmässiga förhållanden. 

Det finns en vits med att alla packar lika. Att en stridssäck innehåller vad en stridspackning ska innehålla och en tross har det innehåll som förväntas.

Det står jag också för och håller med. Men vidare vill jag också aldrig bli utan det nödvändigaste, även om hela eller delar av min utrustning går förlorad.

Blir jag lämnad enbart iklädd uniformen, ska jag klara ett par dagar, med stridsutrustning ytterligare ett par, med stridspackning har jag en bekväm vecka och med tillgång till trossen kanske en månad. Här är hur jag packar för att alltid få med mig allt.

Några saker jag inte vill bli utan är:

  • Möjligheten att ta hand om mitt vapen
  • Möjligheten att göra upp eld
  • Kunna sköta hygienen
  • Ha tillgång till sjukvårdsmateriel
  • Kunna byta strumpor/kläder
  • Vasst verktyg och möjlighet att reparera
  • Näring, energinivå höjare
  • Vätska

Alltså ska ovanstående delar finnas med i varje del av min utrustning.

Uniformen

I uniformens fickor får jag plats med följande:

 • Läsklina, linnelapp
 • Eldstål
 • Våtservetter
 • Första förband och plåster
 • Ett par stålgrå strumpor (i en plastpåse)
 • Kniv och eltejp
 • Snickers, bar eller liknande
 • Liten PET flaska för vatten

Stridsutrustning

Har jag dessutom tillgång till min stridsutrustning med alla dess fickor, blir livet i fält mycket bättre, då kompletteras utrustningen med följande:

 • Multiverktyg till vapnet, liten flaska CLP, gärna om möjligt en läsklina till + borstviskare
 • Tändstickor i plastpåse
 • Fler våtservetter
 • En flerbruksficka med sjukvårdsmateriel
 • Ett par stålgrå strumpor (i en plastpåse)
 • Multiverktyg med såg/skruvmejsel osv. snöre
 • Påse energidryck, snickers, nötter
 • Vätskesystem

Stridspackning

Med en stridssäck ska jag inte bara överleva, utan må riktigt bra i flera dagar. Då kompletteras ovanstående med:

 • Fler linnelappar, en till liten flaska CLP, tandborste för vapenvård, eventuella reservdelar
 • Tändstickor, näver, tändmaterial
 • Liten handduk och tvål, tandborste och tandkräm, toalettpapper
 • Fottejp och liten sax
 • Standard ombyte enligt packlista
 • Silvertejp
 • 24h ranson enligt tilldelning
 • Fältflaska med vatten monterat på utsidan av säcken

Trossen

Har jag tillgång till min trosspackning, kan jag fylla upp det som jag använt i mina andra delar av packningen. Lever jag tillsammans med min tross, då ska jag ha det gott.

 • En liten flaska till med CLP, eventuella reservdelar, linnelappar
 • Tändstickor
 • Stort badlakan, stor välfylld necessär, toalettpapper
 • Sjukvårdsmateriel för komplettering
 • Ombyte enligt standard packlista
 • Silvertejp, om möjligt en kniv till
 • Godis, namnam och 24h ranson
 • Flaska för vätska

Med en bra packning, mår du bättre och får ett bättre stridsvärde. Har jag mina stålgrå strumpor lättillgängliga, byter jag strumpor oftare, än om jag behöver gräva efter dem i en mörk stridssäck. Det som är nödvändigast ska vara nära till hands, lätt åtkomligt och även om något oväntat inträffar ska jag alltid kunna ha någonting kvar, så jag fortfarande kan verka.

Jag packar alltid efter given instruktion och lista, men utöver det ser jag till att sprida ut det jag behöver, så jag alltid kan göra något och klara några timmar, dagar, veckor till, med det jag har. Uppfinningsrikedom är alltid bra och det är ännu lättare när man har skapat goda förutsättningar.

En liten PET flaska går att koka vatten i, eller blanda energidryck i... en benficka rymmer faktiskt en hel ration om man inte kan få med sig mat på annat sätt, dessutom blir den varm om den ligger nära kroppen och kan ätas direkt.

Tänk efter, vad behöver du?
Vad vill du aldrig vara utan?
Hur fördelar du det du behöver i din utrustning, så att du alltid har det tillgängligt?

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.