Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Multi-vector-hybrid-warfere

gronsak

Jag sitter på ett SJ tåg genom Sveriges färgstarka höstlandskap, kantad av mörka tunga regnmoln. Försöker samla mina tankar från dagar med många intryck. Kursen vi har fördjupat oss i under veckan, handlar om att fatta beslut från rätt lägesbild, att vara källkritisk och inhämta information. Men också om det säkerhetspolitiska läget samt Sveriges strategiska läge och den komplexa hotbilden, i den föränderliga värld som vi lever i. Hur ska vi få en uppfattning om motståndarens förmåga och kunna dra rätt slutsatser om dennes avsikt och kapacitet?

Jag samverkar med personal från våra olika civilförsvarsgrenar, för att få ett bättre grepp om vår totalförsvarsförmåga. Fokus har förändrats mycket sedan jag gick min grundutbildning och världsläget är inte det samma, det vet jag. Våra samtal blir ett forum där många tankar inför TFÖ 2020 delas.

Så tänker jag på alla preppers, de individer som samlar, hamstrar och förbereder sig för krisen – eller kriget. De som till och med bygger egna skyddsrum för att kunna skydda sig för en oviss framtid. Jag kommer tillbaka i tankarna till mitt land, jag är stolt över Sverige. Vi har ett land med yttrandefrihet, religionsfrihet, vi har en skola som alla barn kan gå i, vi har sjukvård och ett polisväsende som vi kan lita på. Ja, vi är inte utan brister, men innan du klagar, ställ dig upp och blicka ut i Europa och i världen. Se hur demokratiska idéer förtrycks, hur oliktänkande behandlas, hur barn inte får tillgång till mediciner. Det är bra i Sverige. Jag uppmanar dig till att förbered dig på att inte bara klara dig ensam, förbered dig på att klara dig tillsammans. Se till att din arbetsplats, dina/era förmågor ska vara tillgång för oss alla, oavsett kris – eller yttersta fall krig. Vad spelar det för roll om du överlever ensam eller med familjen i en egen bunker, men har förlorat att leva i det land, med de värderingar och frihet som vi har tillsammans, att du förlorat att kunna leva i ett Sverige med allt som vi byggt upp genom generationer. Där vi format ett synsätt där alla är lika mycket värda och att alla har en röst i samhället.

Vad kan du bidra med i ett krisläge? Vad har du för krigsplacering när det yttersta inträffar? Hur planerar du vardagen för din familj i ett sådant läge, när du finns till hands för Sverige? Vi kan inte gräva ner oss ensamma, vi måste fortsätta verka, tillsammans.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

2 kommentarer

 • Emelie 21 november 2019 18:56

  Hej! Finns det möjlighet att få komma i kontakt med dig för några/massa frågor kring lösningar med det praktiska under GMU? Jag har varit i kontakt med rekryteringen idag med frågor om det är möjligt att genomföra som ensamstående men vill fråga någon som är och varit i den situationen. Stort tack!

  • gronsak Emelie 22 november 2019 07:45

   Hej Emelie, kul att du skriver. Jag har skickat e-post till dig kring frågor om GU och värnplikt som ensamstående. Jag kan även besöka förband och Military Weekend.

   Välkommen att höra av dig!