Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stuka baskern – det moderna (lätta) sättet

gronsak

Strunta i det klassiska sättet att blöta baskern för att forma den till sitt rätta stuk. Sov inte med den på, nedtryckt av en balaklava på huvudet, den tiden är förbi. Det finns snabbare, enklare och även roligare sätt att stuka baskern på (dessutom fungerar den baskern du fått från förrådet du behöver inte köpa en privat).

Jag känner dock att i den traditionsbundna Försvarsmakten predikar jag för döva öron. Så jag ringde upp en av få svenska hattmodister, S.Gauffin, för att höra hur hon arbetar med baskrar och hattar och reflekterade över mina egna stukningsidéer. Vilket uppiggande samtal, det var riktigt roligt!

Först kort om ”Traditionell stukning”, sedan den roligare ”Finska stukningen” och därefter den effektiva ”Moderna stukningen”.

Men allra först för alla er som inte har en basker vill jag berätta om varför baskern behöver stukas. Baskern ser ut som ett tefat när du får ut den på förrådet. Baskerns tyg ska ligga ner slätt på höger sida, men inte gå över örat. Inga veck på kullen och den ska sitta rakt, ett finger ovanför ögonen. För att få den att se ut så krävs det att man stukar den.

Innan du börja stuka baskern se till att du har:
Rätt storlek
– Ta inte ut en för stor basker.
Ett riktmärke man kan ha är att baskern skall gå i en vågrät linje från ögonbrynen & bakåt. Gärna något högre upp på bakhuvudet. En basker tas på från pannan och bakåt.  Mer tyg gör det svårare är det att få till ett snyggt baskerstuk.

Rätt förutsättningar
Baskern kommer med ett foder, fodret är till för att hålla baskerns form. Alltså den formen som baskern har från början (tefat). Det är därför en basker med foder är svårare att stuka än den där fodret är bortsprättat. Det är inte fel att ta bort fodret när du stukar baskern och är du riktigt duktig kan du alltid sy dit det igen efteråt. Men kort och gott, fodret är en försvårande omständighet vid baskerstukning. Ibland kan även öljetterna i sidan vara i vägen, där du vill vika ner tyget, ta bort dem också i så fall, om de är i vägen alltså. Var försiktig så att du inte skadar tyget, ta det lugnt.

Traditionell stukning
Jag tror denna stukning även kan kallas ”hattmodisens mardröm”.
För att forma baskern använder du vatten, mycket vatten. Om du väljer att stå i duschen, blöta den under kranen eller i en kastrull, principen är den samma. Den ska vara blöt. Du har sedan baskern på dig, formar den efter stuket som du önskar. Du kan sova med den på, med en balaklava ovanpå i väntan på att den ska torka och hålla formen. Det är först när den är torr som du vet hur den sitter och om stukningen blivit bra. Använder du ljummet eller hett vatten krymper baskern. Vrider du ur baskern, kommer ullen i baskern filta (tova) ihop sig, vilket inte är bra. Det tar lång tid, det är svårt att tidigt förutse slutresultatet. Du får gå, stå och sova med en blöt basker under en längre tid.

Finska stukningen
Min pansarskytte kusin på andra sidan Östersjön hade en så fin basker, att jag var tvungen att fråga honom hur den var stukad. I saunan så klar! Bastustukning, hur funkar det? I bastun är det ånga, en hattmodist formar sina hattar med, ja just det ånga! Känn dig nöjd över ditt avklarade baskerprov, boka bastun på regementet med dina kamrater och ha en trevlig kväll. Varningens finger så att det inte blir för varmt, då krymper baskern (om du inte vill ha den mindre). Vill du tillföra lite extra fukt för formning, ta med en blomspruta och med lätt dimma spruta på baskern i bastun, eller klappa baskern med fuktiga händer (blöt den INTE). Den kommer forma sig snabbt, du kan gå ut, se dig i spegeln, stuka eller stuka om och den torkar och får formen direkt. Bli inte för svettig, var inte i värsta värmen, ge det 10-15 minuter och så avsvalning och upptorkning med baskern på huvudet utanför bastun i ytterligare 10 minuter eller en lagom snackstund med kollegorna och sedan är baskern klar och du kan duscha (utan basker).

Moderna stukningen
Kanske modern för Försvarsmakten, men inte i hur hattar och baskrar brukar formas. En hattmodist dränker inte sina alster i vatten när denne försöker forma dem efter önskemål och passform, de ångas (torra) i form. Det behöver inte vara så komplicerat, en vattenkokare eller en gammal tekokare med pip fungerar utmärkt (kastull går också, men det är lättare att bränna sig på ångan). Håll baskern på lagomt avstånd i ångan, det går att lägga baskern i ett durkslag om du är rädd för att bränna dig, men var försiktig så den inte blir för varm och krymper (om du nu inte vill ha den mindre), sätt på baskern och forma den på huvudet, bra om du kan ställa en spegel bredvid kokaren. Gör proceduren tills du är nöjd. Baskern är klar. Är baskern väldigt ”bråkig” kan du placera den en längre stund (flera minuter) i ångan, liggandes i till exempel ett durkslag. Tänk på att baskern blir varm, så du inte bränner dig.

Förvaring
Jag brukar inte förvara baskern hopvikt eller hårt rullad som traditionen säger. Min basker ligger på hatthyllan med en lite skarf i som fyllning i väntan på användning. Då håller den formen fint!

Grattis till din basker och lycka till med stukningen!

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.