Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Shamanska tankar i Försvarsmakten

gronsak

En länk skickades till mig via sms,
en av mina tidigare rekryter bloggar. Inte helt oväntat så klart, alla skriver och syns idag, lite var stans. Men Furiren som hon skriver om, det är jag.

Att jag får påverka andras liv, i positiv riktning, det värmer mig.

Kvinnan som skriver är inte bara en soldat, hon är en duktig skytt, en omtänksam kamrat, med stora erfarenheter att dela med sig av. Jag är så tacksam att jag fått utbilda henne och att hon med alla sina förmågor får utgöra en del av den svenska Försvarsmakten.

Här är en liten del av inlägget, som du i sin helhet kan läsa här

”Shamanska tankar i Försvarsmakten
Jag har upplevt något jag aldrig varit med om förr.
Jag har gjort militärtjänst och fått soldatutbildning.
Jag har gjort saker jag aldrig trodde jag skulle göra eller klara av.
Jag var rädd att min kropp inte skulle orka eller att jag var för gammal.
Jag har utsatts för stor stress och press.
Lära sig en sak, praktisera, skriva prov. Allt under tidspress. Precis när vi varit klara med en sak så är det nästa sak att ta in...”
”Det har varit långa dagar. Kroppen har gjort ont. Nästan varje minut av dygnet spenderades med människor runt mig jag inte kände sen förr.”
”Jag har överraskande nog upptäckt att min största fundering under tiden varit om jag mentalt och känslomässigt skulle klara av denna utmaning.
Utmaningen i att hantera en pistol och skjuta mot ett mål.
Målet har varit en människa...”

”Jag hade stor respekt inför att hantera pistolen. Den enda säkringen var mitt pekfinger. Runt mig stod 12 personer med skarpladdade vapen. Jag tänkte på deras pekfingrar.”
”När jag riktade min pistol mot målet och skulle trycka av kom från ingenstans plötsligt ett minne upp...”
”Jag fick ett vapen riktat mot mig. Jag hade ingenstans att ta vägen. Jag trodde jag skulle dö. Jag tittade in i mynningen och väntade.”

”I nutid flyttade jag mitt pekfinger och sköt.
Det kändes som att jag sköt mig själv.
Jag prickade tavlan och det blev bra träffar för att vara första gången.
Tårarna rann längs mina kinder och ville aldrig ta slut...”

”Inom försvarsmakten är det tufft. Du förväntas ta helt och fullt ansvar för att klara av tilldelade uppgifter. Men. Det finns också en värme. En ärlig och innerlig värme och omtanke som då kom emot mig som en varm och ljum sommarvind.
Furiren såg mig. Lyssnade. Förstod. Var där i full närvaro och support.
Hon gav mig specialträning i att bli beskjuten men där jag hade full kontroll över situationen. Hon uppmuntrade och lyfte mig. Hon hjälpte mig hela det förflutna...”

”Det spelar ingen roll hur gammal du är, vilket jobb du har, vilken bil du kör, vilket liv du har i övrigt. Att stå där ”naken” i att bara vara jag. Utan prestige och yta.
Att mötas i detta avskalade sammanhang med en uppgift att lösa och i full tillit till varann skapar en unik gemenskap. En gemenskap jag aldrig upplevt på detta sätt.
Det var tufft och rakt. Men med en sådan stor värme och omtanke om varandra.
Gruppen behöver individen. Och individen behöver gruppen.
Det fanns ingen annan väg.”

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.