Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Strid – helt omöjligt?

gronsak

Öva strid och förläggningstjänst samtidigt? I mörker? Första gången? På dryga två timmar?

Rekryterna hade inte ännu satt upp sitt första tält, klockan är 17:30 när passet ska börja. Det är oktober och det är mörkt. Mörkret är en ytterst begränsade faktor, varken strid eller förläggningstjänst bör göras i mörker första gången. Dessutom är 2 timmar knapert om tid, men som instruktör gäller det att jobba efter givna förutsättningar.

Genom lite omplanering fick jag passet till renodlat bara köra strid efter kraven i utbildningsplanen. Efter viss tankeverksamhet kom jag fram till att vi måste ha passet på skjutbanan – den enda platsen med belysning. Kravet var grundläggande förståelse av strid från stridsställning och att kunna inta alternativ eller tilldelad eldställning. Samt förstå ingående och urdragande från stridsställning (låga ställningar).

Här kom vice korpralen och tillika mitt biträde på en tokig men gångbar idé, vi lägger truppen bakom palisaden där målen annars står och så får vi nyttja det som ett ”värn”. Det känns så där, men alternativet var att nyttja grusplanen framför, som inte gav något skydd. Vi har ingen ammunition till den här typen av övning och den ska senare göras med lös ammunition.

Medan gruppen maskerade sig, fick de för övningen tilldelade gruppcheferna, en muntlig genomgång på plats av momentet.

När allt drog igång, så skedde allt enligt plan låga ställningar, eldställningar, observatör, utgångspunkter för målangivning, steg för steg tills alla var försvarsberedda. Efter övningen en muntlig repetition, samtliga synes vara på den nivån av grundläggande förståelse som kravet var.

Efter lite stridsparsvis växelvis framåt var passet slut.

Kort, omöjliga förutsättningar, men upp till kraven.

När det sedan blev tillämpat moment dagen efter och vi hade tillgång till ljuset byggde mitt biträde upp en terrängmodell med pinnar och kottar, medan jag knåpade på en plutonsorder. Den biten skulle mest bli en upplevelse, för när rekryterna kommer ut på förbanden är ofta det så det kommer att se ut. Att rekryterna får en känsla av ramen vi arbetar i. Efter det, när de sedan gruppvis kom ut i sin stridsställning, då blev det mycket att öva och tänka på för rekryterna. Den lösa ammunitionen smattrande, målangivningar gavs och rekryterna rörde sig i låga ställningar. På det hela taget med tanke på tidsaspekten för träning såg det ruggigt bra ut.

Att stegra med rök och skyddsmask var inte mitt val, utan ytterligare en given förutsättning, men även det redde rekryterna ut.

Det är imponerande.
Att klara ut uppgiften under rådande omständigheter.

Resultatet blev riktigt bra.
Det är duktiga läraktiga rekryter.
Det har flera befäl sagt, det är riktigt bra rekryter som vi fått.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.