Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Trosa M/16 – FMV jag ger mig

gronsak

Jag skulle ge Försvarsmaktens nya trosa M/16 fjorton dagar, men det går inte. Passformen ger mig så stora problem, att för min egen skull avbryter jag detta och går över till de gamla gröna FM trosorna och mina civila underkläder.

På min senaste Military Weekend frågade jag tjejerna förutsättningslöst vad de tyckte om försvarsmaktens underkläder. BHn är ju extremt liten i storleken och den nya trosan fick inte heller några beröm. De rekryter som jag har just nu fick också ge sitt omdöme för några dagar sedan, 2 av 13 kunde tänka sig att använda trosa M/16. En elev fick jag skjutsa till närmsta ICA för att köpa andra underkläder som hon kunde använda. Dessa underkläder får dock inte användas imorgon, eftersom vi övar CBRN och brand. Den ständiga frågan är vad jag som instruktör ska göra då, hur ska jag förklara för rekryten att denne måste bära underkläder som denne inte kan få på sig?

En rekryt försökte till och med att gå upp i storlek som var 30kg (!) över hennes egen egentliga vikt, innan hon gav upp. Trosa M/16 var för trång och fel i modellen. Antingen går trosan upp i rumpan eller skrevet. Oftast skrevet innan tvätt (när de är nya från förrådet) och rumpan efter tvätt (när tyget dragit ihop sig något).

Samtliga kvinnor önskade trosor likt den boxermodell som herrarna har, lösa i passformen, men anpassade efter den kvinnliga anatomin.

De kvinnliga rekryterna undrar hur det nya uniformssystem kommer att passa dem. Kommer det vara lika taight och oförlåtande mot kvinnor med former? Hur ska alla kvinnor med lite större storlekar göra? Jag vet redan nu kvinnor som tvingas sy om den manliga M87 uniformen för det finns ingen kvinnlig storlek som passar. Hur tror du att det känns? Jag väger bara 55kg och min rumpa får inte heller plats i trosa M/16 efter tvätt enligt instruktion.

Uniformer och underkläder för kvinnor i Försvarsmakten måste provas ordentligt av kvinnor i alla storlekar, med alla former i olika typer av tjänster. I stab, i fält, på marsch och på kasern. Före och efter tvätt, under fyspass och vid tjänst framför skrivbordet. Det ska inte spela någon roll om du knappt är två äpplen hög eller väger över 100kg, det finns kvinnor inom alla områden och alla storlekar i Försvarsmakten.

Jag önskar att vi en dag får en uniform som välkomnar oss alla i gröna kläder.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.