Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Inryck – Tips Värnplikt/GU-F

gronsak

Fotograf: Lars-Eric Sundin Försvarsmakten (beskuren)

Vad händer egentligen de första dagarna efter inryck? Vad behöver du kunna eller tänka på?

Ett snabbt sätt att själv ta reda på hur de första dagarna kan upplevas, är genom att anmäla dig till en Military Weekend. Det är en helg där du får prova på att stå och gå i uniform och ta del av en del av Försvarsmaktens verksamhet. Fast egentligen behöver du varken kunna någonting eller veta vad som händer, det mesta löser sig på plats.

Att tänka på är att ny utrustning och uniformssystem är på väg in gradvis och i olika takt på olika förband, men här är några generella tips om du vill vara extra förberedd.

Först ett stycke med tips för alla, därefter för enbart tjejer och sedan sådant som kan vara bra att tänka på för er som är föräldrar och då menar jag föräldrar som rycker in (inte de som är hemma). För även pappor och mammor är varmt välkomna på grundutbildning i Sverige.

TIPS för ALLA
Ta inte med för mycket saker till utbildningen, det räcker med en liten mjuk väska/ryggsäck, med det allra nödvändigaste. Många regementen har inga bra utrymmen att stuva undan civil utrustning. En mjuk väska går att knöa in överallt. Varför ta med sig massa prylar? Du får allt av Försvarsmakten (plåster, handduk, lakan, kläder, underkläder osv.) Dock är följande saker bra att ta med själv:

– Bra träningsskor för löpning
– Billig slagtålig klocka med tydlig display, siffror som syns i mörker och gärna tidtagning (du vill inte slå sönder din dyra fina klocka i skogen)
– Mobilladdare
– Mysbyxor, det är så skönt när det finns tid över (om det nu gör det) att gå runt på kvällen i slappa mjuka byxor som man trivs i. För övrigt, ta inte med massa extra civila plagg förutom det du står och går i när du kommer.
– Resorb/salt, du kommer att vara stressad, du kommer att springa runt, runt, runt och svettas, med resorb återställer du vätskebalansen, eller salta maten lite extra de första dagarna. Följ anvisningarna och överdosera inte.
– Sax, det är ofta brist på saxar när du ska tejpa fötter eller klippa av en tråd. Ja, du får en kniv, men vid fottejpning och kragspegelpyssel är en egen sax jättebra att ha.
– Huvudväkstabletter, det finns plutonsapotek, men ofta kan det vara bra att ha med sig sitt eget behov i fickan.
– Tröstgodis... Eller något annat som muntrar upp och spara till det tillfället när det verkligen känns motigt

Övrigt
– Glasögon/linser. Jag har aldrig blivit ”vän” med skyddsglasögonens insatser. Bågarna är inte anpassade för insatserna och jag upplever de som obekväma för de blir tunga. Kan du använda linser och hålla god hygien, så är det lättast. Jag har ett par riktigt gamla fula privata glasögon när jag är i gröntjänst, både när jag skjuter och när jag är i situationer där andra använder skyddsglasögon. Hitta ett sätt som passar dig.

– Håret, ha det i ordning om det är långt. Flätor, eller knut ser städat ut, vissa befäl godkänner tofs, personligen tycker jag att långt löst hängande hår är i vägen och kan fastna. Inbakade flätor passar bra både för något kortare till längre hår. Hårnät är också en lösning.

När du kommit hem första vändan och ska ut i fält, är följande bra att ha (för dig som går GU-F plocka med direkt i väskan).

– Toapapper i en plastpåse (hundbajspåse är lagom stor) i din stridspackning. Den kan användas till att göra rent kastruller, torka sig och massa annat bra.
– Våtservetter för extra handhygien.
– Kroppspuder, en egen burk, tag med i stridspackningen, häll i ljumskarna, på fötterna och överallt annanstans där du vill undvika skav.
– Fottejp, efter att jag fått utbildningspasset om fottejpning, tog jag med en egen rulle fottejp stridspackningen, även om det fanns i plutonsapoteket. Jag älskar att tejpa mina fötter, tejpar även andra delar av kroppen för att undvika skav från bärremmar, bälte och andra delar av utrustningen. Våga prova och tänk efter vad som passar dig, samt vilken tejp
och tejpning som passar dig, för det finns många olika sorter och tekniker.
– Du som har krav på vilka tvålar du önskar använda och krämer för ditt ansikte, ta med mindre produkter som du kan ta med i fält.

Foto: Lars-Eric Sundin Försvarsmakten (beskuren)

Andra bra saker att tänka på
– Håll i hop! Någon kommer alltid vara sist, någon kommer alltid ställa de där ”dumma frågorna”. Uteslut ingen, gruppen är starkast tillsammans. Hjälp varandra, våga stå upp för den som har risk att hamna utanför!
– Inga relationer med andra på samma utbildning. Fokusera på den utbildning du fått möjlighet att gå, ge den ditt huvudfokus och energi. Det är inte så kul heller att göra slut halvägs in i utbildningen och fortsätta tvingas äta- leva – bo – och lösa problem tillsammans.
– Nakenheten på olika förband skiljer sig åt. Ha ett professionellt förhållningssätt till varandra. På de flesta ställen idag gör man arrangemang så att tjejer kan duscha/tvätta sig separat om de vill, även i fält. På logementen är vi tillsammans och byter om ihop.

Behåll dina färger och din personlighet även om vi på utsidan blir lika varandra i uniformen. Måla tånaglarna i en glad färg om det piggar upp dig, det är ingen som ser, men det kan kännas viktigt och bra ändå. Det är genom att du är den som du är, som gör att du kan bidra med de unika kompetenser och erfarenheter som Försvarsmakten behöver.

Det viktigaste är att tro på dig själv!
Du kommer att klara utbildningen, du har blivit antagen till den, det gäller att vilja och att våga...

TJEJER, här är tipsen för er
Uniformstips
Att hitta ”sin” uniform kan ibland vara trixigt.
– Fältbyxor, ta ALLTID en storlek större i uniformsbyxor. Du vill kunna äta, krypa och röra dig. Bry dig inte om siffran i byxan (som anges i cm och kg). De ska vara rymliga och inte sitta åt när du gör knäböj. Säg till direkt, ”jag vill ha en storlek större”. Märker du att de stramar, så är de för små!
– Fältjackan, brukar passa i den storlek som du får, 90-lätt jackan (om du ens får den) brukar behöva vara 1-2 storlekar mindre, men det är inte viktigt i början.
– SportBH, har du bröst, köp två välsittande sportBHar som du kan använda när du tränar/studsar och springer. Jag har försvarsmaktens BH i all annan vanlig tjänst/övning, men inte under fyspass. Jag själv har inte mycket till bröst, men efter många år i försvarsmakten har jag landat på storlek L, för att det ska gå att korva på sig den över min bröstkorg. I regel behöver du en till två storlekar större SportBH från förrådet.
– Trosor, ta en större storlek, läs mer om Försvarsmaktens nya trosa M/16 här och här
-Hjälm. Har du litet huvud? Alla får oftast ut storlek M i början, vid behov finns oftast även storlek S, om hjälmen hamnar i ögonen på skjutbanan.
Tillägg, hjälmen hamnar i ögonen alltid ändå, gäller för alla på skjutbanan.

Kisstips
Jag har skrivit tidigare om hur jag lovordar min Shewee, som du kan läsa om här. Men jag tror att utbildningen är fysiskt och framförallt psykiskt tuff nog i sig. Att dessutom gå utanför normboxen och pissa stående som tjej i uniform med utrustning, det känns som att det finns nog att tänka på av utbildningen, än fokus på just den utmaningen. På utbildningen finns det alltid tillfälle och möjlighet att kunna anhållna om längre pisspauser. Gör det! Anhåll och kissa! Du behöver dricka mycket och då behöver du också kunna få tid att kissa. Nu när jag är soldat vill jag hålla tempot med gruppen och uppgiften, då är min Shewee kisstratt i hårdplast ovärderlig.

Menstips
Fyra bra saker som ALLTID ska finnas i
– Uniformsfickan,
– Stridspackningen och
– Trossen
Tamponger, våtservetter, hundbajspåsar, Alvedon.
Det blir inte krångligare än vad du själv gör det. Hundbajspåsar för skräp, våtservetter för hygienen. Mer kan du läsa om här. Snabbaste bytet med tamponger gör du om du har lite större byxor. Trä handen i hundbajspåsen, dra ner gylfen, stoppa in handen, ta ut. Tvätta händerna med våtservett, stoppa in en ny tampong. Då slipper du ens ta ned byxorna (stridsväst, kroppsskydd, bälte... osv.) och du är klar på ett par minuter. Sätt larm på klockan dagtid med 2-3 timmars intervall (eller det intervall som passar dig), så att du inte glömmer att byta.

Smink
Vi hade sminkfritt på min pluton, detta varierar på olika platser. Dina sminkrutiner ska inte ta upp tid från övriga uppgifter och anpassas för verksamheten.

Grundutbildning som FÖRÄLDER
Massa bra tips har jag redan skrivit om tidigare. En GU-F på två veckor med inriktning som specialist inom Hemvärnet är en kort och bra väg att gå om man har mycket hemma med familj och barn. Fyra månaders utbildning mot Hemvärnet för dig som vill ha stridande befattning och lära dig fler områden är också en väg att gå. Att göra en längre utbildning än så kräver stort engagemang från familjen hemma. Jag har klarat av att vara borta i månader både på olika militära uppdrag, övningar och utbildningar. Detta trots att jag är ensamstående, har barn, hund, katter och en ponny. Det är inte lätt, men det går. Se till att hålla god kontakt med familj/barn och förstå att de är de som är hemma som drar det tyngsta och tuffaste lasset.

Har du fler tankar och funderingar?
Återkom gärna i kommentarsfältet, jag svarar alltid.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.