Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

TROSA M/16

gronsak

TROSA M/16 har äntligen kommit mig tillhanda! Men motsvarar den verkligen mina förväntningar?

Kroppsskydd 12 släng dig i väggen, jag har aldrig varit så förväntansfull och glad som när jag äntligen hämtade mina första trosor av modell M/16 på förrådet. Jag visste att de var på gång, men jag fick inte ut dem när jag frågade för ca 8v sedan... När jag var på K3 fick 4 av 16 tjejer ut den modellen, under den Military Weekend som hölls. Men så i förra veckan var det tillslut min tur!

Jag jämför här Trosa M/16, med mina gamla kronmärkta trosor från 2010 och mina civila merinoullstrosor som jag tycker om att ha i friluftsammanhang. En första inblick innan fältmässiga förhållanden.

Först och främst, vad är det med storlekarna i Försvarsmakten? Jag brukar ha storlek M på trosa civilt och S-M i sportBH. Se på min kropp när jag leder truppen nedan. Var är min stjärt eller byst? Jag ser ut som en liten pojke... Ändå har jag storlek L (!) i FMs sportBH, för att kunna få den över axlar och bröstkorg och nya trosan är storlek 5, 60-70kg. Jag vägde mig idag och jag ligger stabilt på 55-56kg och då når trosan knappt över stjärten. Trosa 2010 (M) och min civila trosa (M) är lika stora i storleken som M/16 när man lägger dem ovanpå varandra. Kommer en kvinna på 70kg kunna ha dessa på sig? Hur ser kvinnorna ut som provar fram dessa trosor? För jag hoppas väl att Försvarsmakten provar dem ordentligt först (i olika tjänster på olika kroppar), innan de beställer in flera ton trosor?

Foto: Lars-Eric Sundin, Försvarsmakten

Gamla mörkgröna trosans stora problem var skav från sömmar. Jag hade några par av den äldre sorten som inte gav skav, men mer regel än undantag var de inte bekväma i fält. De nya trosorna har ett mjukt följsamt blandmaterial med platta sömmar så det lovade gott.

I mångt och mycket var den nya M/16 trosan lik mina civila friluftstrosor till modellen och förväntningarna steg. Trosa M/16 har en hög midja, högre än normalfallet och ger en ”boxermodellskänsla”. Så förutom mitt tidigare gnäll om storleken, var jag vid första anblicken nöjd. Men så kom det viktigaste testet, hur fungerar de att använda en hel dag?

Den största skillnaden mellan nya och gamla trosan är att tyget är mjukare i nya modellen, vilket gör den följsam. En följsamhet som visade sig ställa till det rejält. Eftersom tyget i grenen var tunt och bredare än på mina tunna civila trosor, trycktes tyget rakt upp i det privata på mig. Ja, det är inte där man vill ha skav om man säger så.

En bild säger mer än tusen ord... Den brutala verkligen.

En första slutsats Trosa M/16. Denna trosa har många fördelar jmf den gamla trosan, men kommer ställa till det på två punkter. Det ena jag undrar är om det kommer att finnas tillräckligt stora storlekar för att passa alla kvinnor i Försvarsmakten, det andra är, hur många andra kvinnor kommer att få skav på helt fel ställe av denna modell?

Jag har inte gett upp än, jag kommer att prova trosan under fältmässiga förhållanden i två veckor och återkommer.

Viktigt att poängtera är varför man ska ha underkläder från Försvarsmakten. Arbetar man i Försvarsmakten och utsätts för brand – eller CBRN miljö är trosorna testade för att klara dessa förhållanden. Uniformen är ett utprovat system från innersta till yttersta lager och om inte innersta lagret är korrekt förlorar systemet sin funktion.

Jag återkommer om några veckor om mina fortsatta upplevelser med trosa M/16.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

1 kommentar

  • A 19 oktober 2019 12:44

    Bra blogg! Högst relevant inlägg, det är väldigt svårt att vara fokuserad på uppgiften om det är någonting som skaver och som man måste gå och dra i hela tiden..