Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Det är lika svårt för alla

gronsak

”Jag ser inget...”

”Hjälmen hamnar i ögonen...”

”Skyddsglasögonen immar igen..”

Det är bara att acceptera, det är så det är. Det gäller att bara hitta ett sätt att stå ut på, eller hjälpa sig själv att lösa situationen. De flesta kommer att känna sig som en hjälplös säl, med hjälmen tvärs över ögonen och en ofrivillig dimslöja över skyddsglasögonen, när de efter en tids uppehåll beger sig till skjutbanan igen.

En tapper skara personal från Karlberg har under veckan fått kämpa sig tillbaka till tidigare kunskaper. En AK5 avrostningsvecka har genomförts inför kommande kompetensprov. Det är alltid lika intressant att se tidigare värnpliktsskyttar. De som gick värnplikten för en halv evighet sedan, tenderar att i regel ha ett mycket gott skytte. Med kunskapen i kroppen om en god skjutställning är det som att cykla, den förmågan sitter kvar för resten av livet. Jag tror dagens soldater skjuter för lite från början av utbildningen och aldrig hinner blir riktigt bra.

Det märktes att samtliga skyttar snabbt kom in i rutinerna igen. Kompetensprovet kommer nog att kunna klaras av relativt friktionsfritt. Fortfarande finns det lite mer tid för övning.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

4 kommentarer

 • gronsak 20 september 2019 22:06

  Jag är så inspirerad av ert stora engagemang och vilja att ge allt! Det är inte helt enkelt att orka långa dagar med stridsutrustning och vapen.

 • Stefan R 20 september 2019 21:32

  Jag beundrar er instruktörer för ert tålamod. Det är ett viktigt jobb ni utför.
  Jag och mina kollegor har vuxit som människor när ni förvandlar oss skrivbordsoldater i övermogen ålder till fullvärdiga kombattanter.

 • gronsak 20 september 2019 20:36

  Fantastiskt bra kämpat och vilken utveckling! Din positiva känsla inför alla skjutningar är smittsam, grattis till klarat kompetensprov och väl skjutet!

 • L 20 september 2019 18:50

  Tack för en mycket givande och lärorik vecka!

delta i diskussionen ↓