Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Högkvarteret tar stridsställning

gronsak

Grönklädda figurer springer växelvis i omgångar, hukande på linje genom skogen. Kulornarna viner i luften, order skriks ut, skadade faller till marken. Högkvarterets civila personal har fått stridskontakt. Omfattning höger, en okänd fientlig rök lägger sig över granriset, ”skyddsmask på”, striden fortsätter. Framåt! Intill dess fienden blivit nedkämpad.

För många år sedan var jag på Högkvarteret i Stockholm och jag var förvånad över antalet civilanställda. Vad visste dessa kvinnor och män om min verklighet nere i granskogens lerigaste grop?

Nu vet jag.

För några dagar sedan ankom en buss med 23 civilklädda kvinnor och män från Högkvarteret till Väddö. Här skulle de under veckan genomföra utbildningen ”Kombattant 2”, ledd av Försvarsutbildarna.

I bagaget hade de en tidigare utbildning på ca 1 vecka, men många hade inte stått i uniform på flera år. Hur skulle det gå?

Tre dagar, ja tre dagar från det att vi drillade ladda och patron ur (för många var det för första gången), ledde jag min tilldelade grupp i plutons strid. Det är en minst sagt en otrolig utvecklingskurva.

Dessa tappra kursdeltagare hade ett brett åldersspann, där många nått övre medelåldern. Den fysiska statusen var därefter, men vilken kämpaglöd, vilja och entusiasm de tagit med sig till utbildningen.

Skjutningen på skjutbanan visade prov på att dessa civila kollegor också lärt sig att bli duktiga skyttar, som kunde träffa där de siktade. Detta på mycket kort tid.

Under veckan har de släpat varandra i TOS moment (taktiskt omhändertagande av stridsskadad), de har drillats i sjukvård, vapen, exercis och fått en djupare förståelse för folkrätt och strid. De har kämpat långa dagar, blivit väckta för nattlig ”överraskning” med skademoment och gas. Genom allt har de haft en positiv attityd och en stor vilja att lära. De har med råge överträffar mina förväntningar när de gäller att på kort tid kunna lära sig den gröna tjänstens grunder.

Det bästa minnet jag har från veckan var när jag fick bli gruppchef för tredje grupp. Det är en sak att vara instruktör, en annan att gå från instruktör till att bli en del av gruppen och leda dem i strid. Sammanhållningen, gemenskapen, kramar och stridsviljan. Att skrika ut en order och se vapen osäkras och bekämpa fienden, att se gruppen förstå begrepp som ”eld och rörelse”, ”på linje” och ”växelvis”, det är en riktig stark känsla.

Men nu är det tyvärr dags att skiljas åt.

Jag är mycket stolt över dessa civilanställda kollegor och allt de gör för den svenska Försvarsmakten.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓