Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Det händer på K3

gronsak

Jag fick förfrågan om jag ville vara Stf kurschef på en Military Weekend som Försvarsutbildarna kommer att anordna på K3. Det här kommer inte att vara vilken Military Weekend som helst, denna helg kommer att ledas av ett helt kvinnligt befälslag, öppen för enbart kvinnor.

Varför bara kvinnor?
Varför inte, tänker jag.

Om jag kommer in i ett befälsrum och alla är män idag, är det ingen som reagerar på att det är just så. Hela plutoner består ofta av stora delar män och 1-3 kvinnor, det är inte ovanligt, även om förändringar är på väg.

Först efter 6 år inser jag att jag i allt efterliknar en man i uniform, även hur jag sedermera börjat gå och stå. Inte alls det ideal jag hoppats på ”att vi varken är män eller kvinnor i uniform, utan enbart soldater”. Jag har insett att min uniform är anpassad efter en manskropp, de underkläder jag erbjuds  är ofta obekväma och otillräckliga (kalsongerna för män används av många kvinnor pga. trosornas förmåga att skava). Jag får av säkerhetsskäl ofta inte bära smycken och örhängen, vilket jag förstår. Smink är ofta opassande i många fältmässiga situationer och tidigare klippte jag även håret kort, i efterhand undrar jag varför. Jag har även pratat med kvinnor på väg in i Försvarsmakten som just övervägt att klippa av sig håret. Nagellack finns i många färger, som både borde vara fältmässiga och passa så väl män som kvinnor, men det är så klart inte heller tillåtet att bära till uniformen. Jag har inte blivit soldat i uniformen, jag har anpassat mig efter en manlig norm.

Uniform betyder likformighet, men hur lika ska vi vara?

Mångfald är det vi strävar efter, samtidigt som allt personligt är borttaget på ytan. Att vi är olika bidrar till att vi kompletterar varandra, vi kan lösa problem bättre och nå de mål vi ska snabbare.

Jag önskar mig en uniform anpassad för kvinnors former, ett par bekväma boxertrosor och en sportBH som inte är otroligt svår att få på sig och känns som en wettextrasa när man svettas. Små saker som gör att uniformen inte längre står för ett manligt ideal, utan välkomnar fler kroppar.

Välkommen tjejer till en helt fantastisk Military Weekend i Karlsborg 27-29/9! Vi är ett gäng kvinnor i befälslaget med många olika erfarenheter och skiftande bakgrund inom Försvarsmakten.Vi ska göra vårt bästa för att inspirera och dela med oss av våra erfarenheter från livet i gröna kläder.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

1 kommentar

  • Lars 8 september 2019 21:51

    Så roligt att du är tillbaka på bloggen igen! En lång väntan....