Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mitt sista inlägg?

gronsak

Vissa förhållande förändrar skrivläget.

Alla hundratusentals tittar på min blogg
och kommentarer har gjort mig mycket glad.

Kanske vi ses någonstans i skogen?
Kanske jag skriver igen?

En Grön-sak till Mamma

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

9 kommentarer

 • Tobias Sandberg 29 november 2016 14:42

  Kommer sakna dina blogginlägg mycket. De har varit roliga och underhållande att läsa. Besökt FMs blogg mycket för just din blogg. Tack för alla inlägg och skratt de har skapat.

  • gronsak Tobias Sandberg 29 november 2016 14:44

   Tack Tobias! Jag kommer att sakna dig och alla mina andra läsare.

 • Patric Hjärtmyr 29 november 2016 19:45

  Tråkigt, har varit mycket lärande och underhållande att följa dig, dina rekryter och din dotter i er utveckling/liv och även gissar jag en bra framtid! Stort lycka till med allt som kommer i din väg!!

  • gronsak Patric Hjärtmyr 29 november 2016 19:47

   En spännande framtid väntar!

 • Lars 29 november 2016 21:17

  Det var tradigt att inte kunna läsa din blogg längre. Är nu liksom en rutin att kolla varje dag om du skrivit något nytt... Jag har läst alla inlägg och gillat hur du skriver och det du skriver.
  Blir tomt...
  Lycka till och hoppas du fortsätter i FM!
  GMY

  • gronsak Lars 29 november 2016 21:27

   När jag läser era kommentarer känner jag en tyngd i hjärtat.
   Jag kommer att sakna skrivandet mycket, men allt går inte att skriva om.

   Är det någon som vill ta en blogg-avslutningsfika med mig och prata mer om framtiden i FM? Skriv en kommentar (som jag inte publicerar) med din epost så hör jag av mig!

 • Erik Helmersson 3 december 2016 13:06

  Tråkigt, din blogg kommer att saknas!

  Lycka till med livet!

  • gronsak Erik Helmersson 3 december 2016 13:08

   Tack Erik!
   Det är grymt tufft!
   Jag har uppskattat skrivandet enormt...men jag hoppas att det kommer en tid, när skrivandet får komma tillbaka.

 • Yt@tack 5 december 2016 03:01

  Tack för allt du delat med oss läsare. Det har varit otroligt givande att följa dig, dottern din, din hund, din egen utveckling och dina soldaters. Jag har skrattat, känt igen funderingar och upplevelser, lärt mig lite mer om hur det är för tjejer i FM, och att du är en fin tjej och mamma, som dessutom "got what it takes" för att bli ett riktigt bra befäl, eller något annat med chefsuppgifter. Det finns många tjejer som kan, som inte har en aning om vad FM kan erbjuda, för dom har du säkerligen blivit en "idol".
  Jag har även blivit heligt förbannad. Till exempel när jag noterade hur lönesituationen såg ut för dig, vuxen med ett barn, eller när det slog mig att FM liksom glömt att ta hand om anställda som behöver bostäder de har råd med.
  Det är som om FM, med USA som något man "beundrar" missat hela deras program för familjer och proffesionelt verkande befäl och soldater.
  Typ...kompisen som nu jobbar i Italien, har hela familjen med sig, barnen i US Army's skolor, boendet ordnat av lokala Armyanställda osv osv.
  Han är tio år äldre än vad du är, och tjänar tre gånger så mycket i grundlön, har olika avdrag och fördelar som försvarsanställd osv.
  Vill du jämföra inom landet, så tjänade jag ungefär dubbelt så mycket som en femtioårig SJ anställd som tjugotreåring...1975 i det gamla FM. (Då så klart inklusive massor av tillägg....i Flottan)
  Andra saker jag funderat över är så klart karriärstegen....
  Där förr ."the sky was the limit" är man nu inne i ett komplicerat spel, där det inte handlar om vad du duger till eller vill, utan om FM för tillfället behöver dig. Sånt fungerar kanske i det civila. men skall man göra ett antal hundår och då lära sig massor av saker som enbart förekommer inom FM...så blir moroten rätt usel.
  En "smart" ung människa funderar så klart om han/hon inte hellre skall bli tex sjuksköterska och tjäna 48000kr i tex. Dorotea som bemanningssköterska tre år efter SSK utbildningen.

  Jag hoppas verkligen att FM har noterat vilken tillgång du är! Att de kanske till och med leder dig dit du borde vara...som rekryterare, som informatör, som utvecklare av ett bättre FM för unga kvinnor och män som liksom inte behöver FM...utan förmodligen gjort karriär var de än hamnat i livet.
  Själv tycker jag så klart att du borde bli officer, men inser att det inte är lätt vare sig praktiskt eller ekonomiskt i dagens FM.
  Civilt skulle det finnas massor av lämpliga yrken. Lärare, förskolelärare, psykolog, konsult i ledarskap, personlig tränare, polis osv.
  Jag kommer att sakna dina inlägg och funderingar. Inte för att jag håller med om allt, utan för att det varit spännande att "kika över axeln" och då och då in i själen på en ung människa och mamma, i dagens FM.
  Din familj kan vara stolta över dig.
  Du är inte bara en duktig soldat, en "rolig figur", en omtänksam chef, ett föredömme, och en bra mamma. Du verkar även vara en bra människa.

  Allt gott till dig, din dotter....och din "militärhund." ;-)
  /GMY