Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Elände

gronsak

RAKEL instruktörsutbildningen bjöd på åtta dagar med mycket PowerPoint och en del praktiska moment och ett antal ”brandkårsutryckningar” för min del.

Dottern har varit sjuk i olika omgångar och jag har varit tvungen att avbryta dagen och rusa till skolan för hämtning, omsorg och tröst.

”Vad har du lärt dig idag... och vad har du missat?” undrar dottern nyfiket när hon ligger nedbäddad i sängen.

Jag berättar om RAKEL systemet och vi använder varandras händer för att leka soldater, polisbilar och ambulanser på täcket. Vi låtsas gå ner i en källare och försöker få samband med varandra, hon kommer själv på lösningar som ”gateway” och ”talgrupper” även om hon inte har orden för dem än. Det är mysigt och jag känner mig glad.

Lite stressigt att hinna ikapp och växla mellan ”mamma” och deltagare på kursen, men det går. De praktiska delarna är så klart de som jag alltid har lättast för, jag gillar att använda händerna, teorin blir också godkänd utan konstigheter.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.