Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att ta sig igenom – och komma vidare

gronsak

”Det är som att mitt förflutna är en ofärdig målning och jag, som konstnären till denna målning, måste fylla i alla fula fläckar och göra dem vackra igen.”

En fri översättning från en amerikansk sångerskas text, jag tycker den passar bra in på mitt sätt att ta mig igenom svåra situationer och komma vidare.

Jag är utbildad soldat, jag har valt ett yrke med viktiga beslut där mitt liv kan stå på spel.

Vad händer när ”skiten träffar fläkten”?
Hur överlever du och hur tar du dig vidare?

För en tid sedan fick jag förmånen att närvara på en föreläsning med kadetterna på LedSS. Föreläsningen handlade om psykologisk resiliens, förmågan att hantera starka påfrestningar. Hur vi får motståndskraft och kan återhämta oss efter svåra situationer. Dagens synsätt har gått mer från att hantera efterverkningarna av traumat till att se hur man preventivt kan skapa större psykologisk motståndskraft.
Vilka är de skyddande faktorerna och hur kan man utveckla dem?
Vad bygger upp psykologisk resiliens?

MENINGSFULLHET
NYFIKENHET PÅ SIG SJÄLV
KONTROLL
HÖGRE SYFTE
SAMMANHANG
... och ett positivt synsätt, det är viktigt.

Det var en mycket spännande föreläsning som jag var glad att jag blev inbjuden till. Detta är ett område under utveckling som alla har nytta av, inte bara blivande officerare. Jag kommer att ta reda på mera om resiliens.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.