Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Multitest

gronsak

Man blir bra på det man tränar på!

Tidigare för någonstans runt fyra år sedan låg jag mellan 285-320 poäng på multitestet (av maximalt 500). Ett test bestående av armhävningar, situps, upphopp, rygghäng och armhäng.

Idag ligger jag mellan 385-410 poäng.

Jag springer fälttest, gör beeptest och multitest regelbundet, för man blir bra på det man tränar på. Det är skönt att slippa ”ångest” när det väl närmar sig testdagar på plutonen och man får ett bättre genomsnittligt värde. Ingen presterar på topp alla gånger.

I veckan när jag gjorde multitestet var min dotter med och hejade på. Så klart ville hon göra som jag gör och visst fick hon det. Multitestet görs med kroppens egen vikt som belastning och varje moment avslutas när man själv inte längre orkar eller vill.

Dottern värmde upp och började därefter med armhävningarna som blev hela 12 stycken, situpsen klarade hon 14. Jag hoppas snart att jag kan maxa mina armhävningar, jag börjar komma riktigt nära de 28 som krävs för att få högst poäng, situps brukar jag alltid maxa med de 60 som krävs för 100 poäng. Upphopp blev det 30 cm för dottern, riktigt bra för så korta ben, rygghänget gjorde hon i 70 långa sekunder. Personligen tycker jag att rygghänget är mentalt jobbigast för man måste stå ut i 2 minuter och 40 sekunder för maxpoäng. Armhäng brukar vara hennes starka gren för hon älskar att hänga på loftsängen hemma och be mig att ta tid, men nu var hon trött, 50 sekunder (15 sekunder från max) fick räcka. Med detta fick hon ihop imponerande 108 poäng, sju år gammal!

Riktigt tuff tjej!
Det är så härligt och roligt när hon peppar mig, hon ger mig verkligen ny kraft och energi.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.