Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Pannben går inte att mäta

gronsak

Ingen vill vara en siffra eller en bokstav på ett papper, för vi är ju så mycket mer, men det är något vi måste acceptera, att vi trubbigt blir sorterade i olika fack genom livet.

Alla mina kvinnliga rekryter blev inkallade att göra om isokai-testet efter de första tre månaderna på den grundläggande utbildningen.

Samtliga var sämre än vid antagningsprövningen.

Nu är dessa rekryter enbart ett stickprov av alla tjejer som gör militärutbildning, men resultatet är inte helt oförståeligt.

Isokai-testet är en maskin där man ska dra en stång som ett marklyft upp till axelhöjd. Efter två drag får du sedan en genomsnittlig siffra på din styrka från 1-10.

Jag har gjort tre antagningsprövningar. Första gången när jag var 18 år, livet kom emellan och jag tackade då nej till min plats. Andra gången var jag inte nöjd med mitt isokai-resultat och jag kom tillbaka tre månader senare för att göra om.

Jag har dragit både en 1:a och en 6:a vid samma tillfälle och jag kan bara säga att jag känner ingen fysisk skillnad.

Jag drog och drog och fick försöka igen och igen, men fick inget representativt genomsnitt. Det handlar nog mycket om teknik och den tekniken har jag tydligen inte.

Rekryterna har inte tränats i marklyft, utan i grennära träning, inriktad på soldatens specifika kropp som ska vara både stark, uthållig, explosiv och smidig. Rekryterna ska kunna bära sin utrustning och lösa sina uppgifter som blivande soldater.

Under en tremånadersperiod har rekryterna förbättrat sina resultat på multitest och beeptest , från testet vid inryckning till testet vid utryckning.

Multitestet är ett test som innehåller situps, armhävningar, rygghäng, armhäng och upphopp. Även om detta test också har sina baksidor tycker jag nog ändå att det mer representerar kroppen som helhet.

Mina rekryter har ibland frågat mig varför de gör ett cykeltest under antagningsprövningen när soldaters kroppar egentligen ska kunna springa.

Vi behöver mätvärden och siffror. Både isokai-maskinen och motionscykeln ryms i vanliga kontorslokaler och det är ett enkelt sätt att mäta en individs styrka och kondition.

Ibland undrar jag om det inte är lite väl trubbigt.

Tänk om vi kunde mäta pannben istället? Det är i slutändan inte den fysiska styrkan som är avgörande, utan viljan att kämpa och aldrig ge sig.

 

 

 

 

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.