Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

8 timmar till fullständig utmattning

gronsak

Att arbeta i gröna kläder ger oregelbundna arbetsdagar, tolv timmar ibland, övningsdygn ibland, vissa dagar är jag på något övningsfält långt borta, andra är jag på regementet med promenadavstånd från bostaden.

”Hur fungerar det som ensamstående mamma?” frågar väldigt många.

”Helt underbart bra!” säger jag.

Jag har nu försökt ”överleva” några vanliga åtta timmars veckor...

Det är fruktansvärt!

Upp 05.45, packa jobbväskan med min frukost och matlådor, packa skolväskan till dottern, med fruktlåda och vattenflaska, böcker och kanske gympakläder och annat som ska med den dagen (dottern hjälper till efter förmåga). På med uniform, ibland fixa en mer anständig frisyr än den man vaknade med (om tid finns), gå ut med hunden, hoppas att dottern är påklädd och klar när jag kommer in. Få upp tempot på promenaden till skolan, in genom huvudentrén (för det är den närmsta dörren som är öppen så här tidigt på morgonen), genom fritids, heja på fritidsfröken, gå genom hela skolan till klassrummet och kapprummet. Hänga upp ytterkläder, byta till inneskor, hänga upp ryggsäcken. Skicka tillbaka dotter till fritids, gå till jobbet. Pust, äta frukost, läsa igenom eller prata igenom dagens uppgifter. Här börjar arbetsdagen!

Åtta timmar, hundra saker att göra och fylla huvudet med. Sedan snabbt ner till skolan, bära det trötta barnet hem.

Packa upp arbetsväskan, skolväskan, alla våta gympakläder, handdukar och skolpärmar samt matlådor och vattenflaskor. Diska gamla lådor, laga ny mat och fylla i och gärna redan här ordna frukosten och morgondagens fruktlåda. Försöka att fylla ett trött barn med varm middag, ta sig igenom läxor och försöka pyssla ihop halloween discoutstyrsel av det vi har hemma till barnet och sedan nattning. Ny hundpromenad, gärna träna, duscha, pladask i säng.

Vad finns det för bra med en åtta timmars arbetsdag?

Att arbeta övningsdygn eller tolv timmar är visserligen tufft, men de lediga timmar som blir resultatet av dessa dagar är tid, tid då jag kan vara hundra procent mamma och det är så skönt. När jag räknar dagar och timmar är jag mer med mitt barn än vad många andra arbeten skulle kunna erbjuda.

Maten blir påse eller isolerat i skogen och på skjutbanan. Jag vet att jag är visserligen borta en tid, men det blir på något sätt ”min tid” och jag kan vara i nuet. Hemma finns det sedan tid för fritidsfria dagar, pyssel, lek och äventyrsbad. Det finns stöttning för den tid jag är borta, alla pusselbitar på plats.

Det kan vara jobbigt att vara mamma, det kan vara arbetsamt att arbeta. Var för sig är det mer hanterbart, tillsammans gäller det att hitta sina superkrafter och en balans.

Med en så underbar dotter och ett så bra arbete, är allting möjligt.

Att livet är roligt, ger den energi som gör att jag tar mig igenom även veckor av superhektiska åtta timmars dagar.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.