Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Är fisken ett djur, är kyckling en växt?

gronsak

I min förra rekrytkull var det väldigt många vegetarianer, 6 stycken om jag inte missminner mig, vilket är en stor andel på en pluton om 16 personer.

Tidigare i mitt liv hade jag fårproduktion och slaktade får, men jag kunde inte stå ut med det. Det är så lätt att köpa djur i plastförpackning och så svårt att se dem i ögonen när de tar sitt sista andetag. Mina förra rekryter undrade varför jag åt kött, vi hade en del samtal om värderingar. Så till sist, ni fick rätt, jag har lagt undan köttet.

Min fråga är varför fisk ständigt serveras som vegetarisk kost, för vad jag kommer ihåg från grundskolan så är fisken ett djur. En annan vanlig kommentar är ”Äter du kyckling?”, efter viss fundering har jag kommit fram till att kycklingen inte heller är en växt utan också ett djur.

Min största farhåga var hur det skulle gå med träningen om jag la bort köttet, men när jag använt ”kostkalkylator” och kontrollerat mitt proteinintag så är jag väl inom alla gränser. Jag har läst på en del och det härligaste är att min kropp har blivit både piggare, starkare och snabbare de senaste 6 månaderna där jag succesivt ätit mindre och mindre från djurriket. Jag fick även inspiration från en vegan som var kroppsbyggare. Jag är en lakto-ovo vegetarian om man ska vara mer korrekt, eftersom jag äter ekologiska ägg och mjölk. Då är det verkligen inget hinder i att få i sig en fullvärdig träningskost.

Det finns dock ett undantag.... att endast äta gröt eller pasta med tomatsås i fält klarar jag inte. Det är oftast de alternativen som blir över för en vegetarian när påsmaten serveras. En av våra rekryter fick chokladgröt på ca 350 kcal till lunch, inte bra! Det räcker inte i fält och är inte fullvärdigt. Så vid svält och fältmässiga förhållanden, då blir det vad som bjuds. Jag måste tänka på mitt stridsvärde främst.

Från att ha varit skarp skeptisk till kombinationen vegetarian och soldat har jag nu sett ljuset på andra sidan.
Min kropp och jag är överens, koständringen har gjort oss väldigt gott!

Det går alldeles utmärkt att vara soldat och vegetarian, att kunna skydda mitt land, vår frihet och våra värderingar (lite mer spännande påsmat vore fint).

PS. Till dig som tyckte det var väldigt klipskt att häva ur dig att om jag inte kan slakta djur, hur ska jag då kunna arbeta som soldat? Att verka med mitt vapen är en del av den tjänst jag är utbildad till och vad jag vet brukar vi inte äta upp de människor som mister livet i tjänsten, varken våra egna eller andra. Det tillhör en annan typ av etisk diskussion. Sådana frågor undanbedes vänligen i framtiden.

 

 

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

2 kommentarer

 • Stefan Stålbrandt 10 oktober 2016 19:56

  Det har var en välskriven och intressant annorlunda blogg! En av få med aktuella inlägg! Keep it up!
  Högkvalitativ vegetarisk MRE borde ju egentligen inte vara ngt problem att få fram. Att det ska vara kött istf annan proteinkälla är nog mest tradition egentligen!

  • gronsak Stefan Stålbrandt 10 oktober 2016 20:15

   Tack Stefan för din uppmuntrande kommentar!
   Kul att du uppskattar mina inlägg...