Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hur många kalorier bränner en rekryt?

gronsak

Hur mycket fett bränner en rekryt?

En kollega till mig hade berättat att han tappade i vikt när han hade hand om en rekrytpluton. ”Är det sant?!”, tänkte jag. Detta måste testas (helt ovetenskapligt och med en stor portion humor).

Vid invägningen före inryckningstestet vägde jag mig tillsammans med mina rekryter, 57,7 kg toppade vågen då på.

Sju veckor senare låg vågen på 53,7kg.

Som instruktör för en GMU är det mycket som ska göras. Jag ansvarar dessutom för ”Strimma A”, rekryternas fysiska fostran. Tycker du att du som rekryt stressar med ombyten och ätande, jag som instruktör måste dessutom hämta materiel och utrustning för er övning och eventuellt förbereda platsen på samma tid som ni har.

På morgonen, då du kämpar med städning. Då ska jag gå ut med vovven, väcka dotten, fixa frukost till oss och matlåda till mig, packa hennes skolrygga och få iväg oss till både skola och jobb. Som rekryt är det ”bara” att klä på sig, äta och städa.

Jag behöver ”reka” era övningsplatser, ibland prova en del av kommande övningar, skriva övningsplaner, öva med er rekryter, ibland gå på möten. Många pusselbitar.

En högst ovetenskaplig uträkning.
100g fett = 884kcal.

7 veckor, 7 dagar/vecka, 24h/dygn =
1176h (att ta hand om en rekryt är en heltidssysselsättning).

På denna tid har jag gått ner 4kg fett (vi säger så för enkelhetens skull) det vill säga
35360 kcal

Det motsvarar
65h Skidåkning (9h/vecka)
47h Löpning (7h/vecka)
168 h Bowling (24h/vecka)

Alltså:
30 kcal/h bränner nitton rekryter
1,6 kcal/h per rekryt

Att tänka på för aktiva GMU instruktörer.
Ät mycket och må gott!

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.