Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

CBRN när det är som bäst

gronsak

Det är ett mycket gediget material som rör CBRN som rekryterna ska ta sig igenom, komiga och trötta i ett klassrum, när skymningsljuset faller. Mycket microfys, ”stå upp” och ”sitt ner” krävdes för att hålla igång hjärnan på en rimlig nivå hos rekryterna.

Till min stora förtjusning hade en av rekryterna fått ut den gamla skyddsmaskväskan med C-vätskeskyddet, som inte längre delas ut. Det gav en välbehövlig något humoristisk paus. För rekryter som är trötta skrattar åt det mesta, allt som avbryter det monotona surret av en instruktör som försöker förmedla något viktigt. Vad ska du göra om någon fäller en kärnvapenbomb i din trupps närhet... enligt bildspelet är steg ett ”Blunda”, detta är något som får rekryter att vika sig över bordet av skratt när de är lagom luddiga i huvudet. Dags för rast (igen) därefter förklaring till bildspelets punkter.

En liten bild efter skrattpaus.

En av rekryterna höll hårt om pennan och lyckades hålla fokus hela passet, någon rekryt fick ställa sig upp lite extra. Till slut kunde samtliga rekryter förstå varför och hur och vad som gäller vid C, B, R och N- händelse.

Det viktiga är inte exakta milligram eller millimeterfakta, utan att kunna förstå att den där känslan av något som kan vara influensa eller vätskebrist, kan vara långt mer farligt och allvarligt och att hotet ofta kan finnas närmare än vad vi tror, i form av exempelvis en olycka.

Morgonen efter var det besök i tårgaskammaren, jag är noga med varje rekryt och jag hade kontrollerat samtliga masker, vilket resulterade i noll inläck denna gång. De som behövde byta sin mask till mindre eller större storlek, hade det redan avklarat innan tätningsprovet genomfördes. Jag börjar få snurr på hur det ska se ut för att bli tätt. Ingen rekryt ska behöva utsättas för inläck i masken, det är onödigt och tar också extra tid av övningen genom att rekryten måste lufta i minst 15 minuter, innan den kan gå in igen för att prova ny mask i kammaren.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.