Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Tvågrensmärke

gronsak

Nitton starka rekryter, bra sprunget, fint skjutet!

Ska det springas Tvågrensmärke ”springskyttemärke” ska det göras ordentligt. Jag hade mätt sträckan med GPS, bil och karta, specialbeställt 1/6 figurer och dubbelkontrollerat att skjutbanan var bokad. Att rekryterna var taggade, det kunde jag förstå, redan veckorna innan haglade frågorna hur det bäst skulle klara uppgiften.

Att genomföra märkestagningen så här tidigt i utbildningen kan tyckas vara en chansning, rekryterna är endast halvvägs in i det första tremånaders skedet. Men jag har sett dem utvecklas och jag hade god känsla för att det skulle gå bra för dem.

Efter en isolerad middag vid skjutbanan, med lång rast för matsmältning, var det dags för inskjutning på figurerna. Under middagen hade redan några rekryter börjat torröva och låg på mage och spanade med ivrig blick mot målen.

Det gäller att sikta lågt ”Jag måste sikta på stolpen”, piiper rekryterna, ja figuren är inte stor och ibland räcker det inte med att ligga i underkant på kartongen, utan man måste rikta in ännu längre ner för att man ska få träff. Skottet går nämligen inte rakt från pipan till målet utan projektilbanan går som en båge och beroende på skjutavstånd och skottställning kan man behöva sikta lågt. Vi tog ingen tid till att ställa om riktmedlen, behövde man sikta utanför figuren för att få träff, fick man helt enkelt memorera och rikta lika dant vid nästa tillfälle.

Det var mäktigt när 19 rekryter sköt samtidigt och provade in sina vapen och skjutställningar. Sedan släpptes de ut i två omgångar. Snabbast är inte alltid bäst, efter 2 km löpning med vapen var det dags för första skjutningen, för att få skyttet godkänt krävs det minst 2 träff av 6 skott från 100 m i 1/6 figuren, med puls och stress är det inte så lätt som man kan tro. Efter det är det ytterligare 2 km löpning och sedan genomförs skyttet i en figur till, med samma träffkrav. Den täten som inte sprang användes som funktionärer för att dubbelkontrollera hörselskydd innan skytten passerade ”bullerskylten”. De ansvarade även för att kontrollera antalet varv som rekryterna sprungit på banan, samt tidtagning. För mig och mitt biträde var det löpande ”Ladda”, ”Du har eldtillstånd” och ”Patron ur”.

Sedan när samtliga skjutit i första omgången var det bara fram och markera. Mycket härligt att se de fina resultaten. Så klart är det alltid någon som bommar och som tyvärr inte kan få något märke, men så är det även i grupper med erfarna soldater. Det är sällan löptiden ställer till något problem, utan skyttet som sätter käppar i hjulen.

Andra täten flög även de iväg, jag är mycket nöjd med samtligas löptider.

Resultatet var riktigt bra!
7 guldmärken
4 silvermärken
bästa guldskytt hade 9 träff

En del bommade med ett skott, men så kan det vara ibland, det var jätteroligt att få genomföra denna skjutning. Att vi hunnit i mål med alla skjutningar som var obligatoriska och planerade för dagen, gav oss möjligheten att genomföra detta under kvällen i kombination med det fyspass som var planerat. Det är alltid roligt att ge rekryterna lite extra, över det som kan förväntas.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓