Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jag ser inget…. hur ska jag då kunna skjuta?

gronsak

”Det immar på siktskivorna... jag ser ingenting!”
”Jag ser två röda punkter!!... vad ska jag göra?”
”Varför träffar jag inte tavlan?”

Det kan vara svårt att skjuta med skyddsmask, ställningen förändras mot vad man är van vid och ofta blir träffresultatet att det drar iväg åt något håll. Det gäller att hitta sin nya skyddsmaskuppgraderade skjutställning och träffbild.

Jag hade med mig lådan med extra skyddsmasker ner till skjutbanan, den med utbytesmasker till täthetsprov. Alla får nämligen ut samma storlek på skyddsmasken och det är oftast vid inläck i tårgaskammaren som masken byts till en storlek mindre eller större. Vi har skjutningen dagen innan tätningsprovet, på så vis kunde jag redan under dagen byta ut masker med mindre bra passform inför täthetsprovet och minska risken för inläckning i masken. En instruktör med viss erfarenhet och som gör en visitation, kan få antalet inläck till 0, under en tillpassningskontroll. Den nollan börjar jag nu få till och speciellt med rekryter utan skägg. Nu fick jag dessutom den fina möjligheten att få en hel dag att se hur maskerna sitter, så min förväntan är att täthetsprovet med största sannolikhet kommer att gå igenom utan några bekymmer för mina rekryter.

Dagen var tuff för rekryterna. Att springa fram och markera och kontrollera sin tavla i skyddsmask är klart mer ansträngande än utan. Att ta av skyddsmasken är tidskrävande, så det blir en del skytte med intervaller för att sedan ge mer tid för återhämtning och andas utan mask. Till detta var jag tvungen att senarelägga lunchen på grund av TBE vaccination, jag ville hinna med samtliga skjutningar med första skjutlagen innan jag bröt. En senarelagd lunch är något plågsamt för rekryter som redan kommit in i Försvarsmaktens rutiner och ”mat och sovklocka”. Men jag hade förberett dem genom att de skulle ta med frukt och de fick möjlighet att fylla på sin energi. Skjutlag två fick 20 minuter att äta på, för att jag skulle få tid för deras skjutövningar efter deras vaccination. Kanske inte heller så upplyftande, men som kompensation fick de senare en längre middag och även de fick tid till att äta frukt. De fick päron från fruktlådan som var utsänd vid lunch, väldigt goda.

Det gäller att ha koll på stridsvärdet, se hur rekryterna mår och ha en flexibel genomtänkt planering för att få ut maximalt av en skjutdag.

Huvudstyrkan sändes upp för vapenvård efter dagens övningar. Några rekryter hade ett par skott kvar för att ”komma i mål”. Eftersom modet var högt och det fanns tid kvar, såg vi till att samtliga var klara innan dagen bröts.

För mig är det ännu ovant med de ”gula korten” som ska fyllas i och alla nya ”zoner” och ”poäng”. Men det kommer nog att bli en vana, när jag lett lite fler övningar enligt de nya styrningarna.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓