Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kommer mina rekryter tillbaka?

gronsak


Klockan är 13.36, rekryterna har varit borta i 15 minuter nu... 15:00 måste de vara tillbaka! Oron kurrar lite i magen.

Visst borde det gå?!

Ett stridspar anländer säger att de blivit skrämda av vildsvin vid en kontroll varvid de inte kunnat ta den. Det är mycket övertygade och pekar ut den aktuella platsen på kartan, samt berättar om de mystiska ljuden och flykten från platsen och visar den flyktväg de tagit genom terrängen på kartan. Jag är högst tveksam till detta, då det både är i fel område och tidpunkt på dygnet för ”grisar”. Det var nog ljudet av andra orienterande rekryter som skrämde slag på stridsparet.

Orientering ingår inte i GMU konceptet, men väl att ”förstå begrepp som grennära träning”. Vad är mer grennära än orientering?

Att använda orientering som träning inför fälttest är mycket effektivt. Motoroverall och olika utrustningsalternativ passar bra med den skonsamma löpningen i skogsterrängen. Mina rekryter har fått välja kroppsskydd som belastningsstegring. Intervallöpning mellan kontrollerna bygger kondition och förmågan att röra sig och veta var man är i terrängen är en ovärdelig soldatkunskap.

Vi har förövat med enkla kartor enskilt på regementsområdet och nu är rekryterna utsläppta i stridspar i skogen utanför grindarna. ”Girafforientering är förbjuden!” Det innebär att man får inte gå omkring med lång hals och försöka leta kontroller med enbart ögonen. Karta och kompass, samt referenspunkter i terrängen ska användas tillsammans. Att det finns så många olika banor och att den första orienteringen skedde enskilt, gör att rekryterna tvingas börja använda sina nyfunna kunskaper om karta och kompass, de kan inte ta i rygg på någon annan.

Det är roligt med orientering!
Det blir spännande att höra hur det gått för dem...

Just nu är det bara att vänta och hoppas att de hittar mig igen!

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.