Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Skyddsmask filosofi

gronsak

En hel dag med skyddsmask som bakomstation?
Varför inte!

För mig är det viktigt att rekryten skall känna sig bekväm och trygg i sin mask. Aboslut ingen ”kräk-fys” med masken på, bara för att ”det är roligt att se hur jobbigt det är”.

Först ska andningen fungera bra i masken. Sedan ska rekryten klara av tidskrav för ”skyddsmask på”. Därefter förstå och kunna genomföra ”daglig och särskild tillsyn” av sin skyddsmask.

Mental träning och andningsövningar i skyddsmask var behagligt i solskenet. Rekryterna blev liggande som livlösa potatissäckar och det var nog rätt trivsamt efter veckans mer fysiska övningar.

Lätt fysisk belastning stegrades sedan succesivt till mer ansträngande rörelser, med korta pauser, med tid för utvärdering och reflektion.

CBRN är roligt, att bära skyddsmask behöver inte vara obehagligt. Belastningsstegring och skapa en positiv bild av uppgiften, är minst lika viktig som vid all annan verksamhet.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.