Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Oläsbar tomatsås

gronsak

”I DAG SERVERAR KUNGEN OLÄSBAR TOMATSÅS”

Så kan det låta när dagens isolerade måltid serveras och presenteras i fält. Det är inte alltid lätt att veta vad som ligger i kärlet och läsa menyn för truppen.

Mat, så viktigt för att en soldat ska orka prestera och bygga upp sin kropp.

Jag har räknat kalorier och proteiner. Mätt fettprocent, vikt och på alla sätt försökt optimera min träning.

Ett svartvitt fotografi,  ett samtal, en OS kämpe och en spegel fick mig att lägga om min kost och träning totalt.

Jag Skypade med en vän från utlandet och i slutet av samtalet sa jag ”Nu måste jag avsluta, för jag ska träna.” Min vän svarade med förundran ”Men du är ju inte tjock, varför ska du träna?”. Helt plötsligt upptäckte jag en ny kulturell olikhet. När jag går ut på stan ser jag människor som springer och sportar överallt. Människor på väg till eller från gymmet eller yogaklassen. I min väns hemland finns nästan inga gym, inga människor i löpartaights på gatorna och absolut ingen som power walkar med en barnvagn. De flesta håller formen genom att gå dit de ska eller genom sitt jobb. Träningskulturen finns inte. Människorna håller lagom sund kropp ändå.

Här i Sverige, varje dag, vart du än vänder ditt huvud, får du veta att du inte är tillräcklig som du är. Tidningar, reklam, reportage, radio, TV ” platt mage”, ”mer ork”, ” större muskler”.

Samtalet på Skype fick mig att fundera. Är det jag som väljer? Vad är det som jag vill uppnå och framförallt varför? För vem, är också en bra fundering.

Varför ska jag ha en platt mage eller synliga muskler? Varför ska jag ta en skopa pulver före eller efter träning, för att bli piggare, bygga eller något annat. Varför räcker jag inte till som jag är i mig själv?

Jag bläddrade bland svartvita foton i ”Timmerhästens bok” av Yngve Ryd. Den handlar om män som arbetade i skogen under kalla vintrar under 1900-talets första hälft. Tungt fysiskt släpande av stockar, timme efter timme. Såga med handsåg, kroppen som enda kraftkälla och hästen för att dra lasset. Kroppar utan uppiggande pulver och muskelbyggande tillskott, starka kraftiga män som arbetade hårt, år efter år.

Idag har vi bättre tillgång till näringsriktig mat än någonsin, mer stillasittande arbetstid än tidigare i historien, ändå proppar vi i oss massa konstgjorda pulver och tabletter för att känna oss tillräckliga.

Jag började att undersöka och hittade en svensk OS atlet och medaljhopp, som ofta åt vegetariskt, inga tillskott och tränade på elitnivå. Vilka goda recept och variationer på mat det finns. Han behövde nästan tre gånger så mycket energi som jag per en dag, jag blev väldigt inspirerad.

När jag ser mig själv i spegeln är jag nöjd med mig själv. Liksom männen som arbetade i skogen vill jag lägga mitt fokus på allt jag kan och klarar, istället för på mitt utseende.

Jag räcker till, jag duger som jag är!

Självklart måste jag träna för att orka med den stundom fysiska soldattjänsten och äta bra. Men träningen ska vara inriktad på funktion och därtill lägger jag kärlek i god matlagning med bra råvaror.

Det är svårare när man inte kan laga maten själv. Som i fält eller när man är rekryt. Men i stort är jag nöjd med den isolerade maten som sänds ut, påsmaten är vad den är. Det är svårt att uppnå alla krav på mat som ska hålla länge eller varmhållas längre stunder och som ska kunna förtäras under enkla förhållanden.

Jag har fått ny inspiration i köket, maten är god och jag har åter fått lust att träna, vilket länge varit svårt.

Jag äter en bra kost utan kosttillskott, tränings- och kroppskomplex, det är fullt möjligt.

Du är tillräcklig.

Du har det i dig.

Du räcker till just som du är.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.