Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Fälttest och Kompetensprov

gronsak

Äntligen har jag besegrat mitt kroppsskydd!

Det har tagit 8 månader att veta hur jag ska skjuta snabbt och träffa. Kolven liksom vill inte hitta sin placering, utan flyttar sig av rekylen med en sorglig träffbild som resultat.

Lagom till kompetensprovet som gjordes för en liten tid sedan, fann jag min lösning. Jag rör säkringsomställaren på vänster sida istället för höger. Varför fungerar det?

Jo, om jag trycker in kolven på rätt plats, så når inte fingret fram på vänster sida. Om jag ska skjuta snabbt, hinner jag inte både ställa om och trycka in kolven, det måste ske samtidigt. Kolven måste vara på rätt plats direkt. Ställer jag om från väster ligger kolven rätt och jag kan skjuta snabbt och snärtigt direkt.

Vi samlades för att köra igenom kompetensprovet och fättestet innan de flesta skulle iväg på välförtjänt sommarledighet. Nästan ingen av oss har hunnit skjuta själva de senaste månaderna. Själv har jag inte gjort kompetensprovet sedan GMUn, alltså på 2 år och 8 månader.

Första momentet kallat ”presidenten”, ska skjutas på 14 sekunder. Det skjuts från 20 meter, 3 tavlor, 2 skott i varje, magasinsbyte och sedan 2 skott till i varje tavla. Momentet börjar med en vändning, man har alltså ryggen mot målen från start.

Alla fick strul. Magasinsfickor fastnade, magasin krånglade, eldavbrott och säkringsfiffel. Det gäller att varje steg glider lika fint som en hal lax över parketten. Alltså inget får krångla. Vändning, vapen upp, få rätt riktning snabbt skjuta och målväxla, magasinsfickan måste öppna sig och magasinet måste flyga upp som gubben i lådan och mjukt som en mors smekning glida in i magasinsstyrningen. Tjong igen och så lika fina träffar i alla målen en gång till. Är det något som jiddrar är det kört att klara det på 14 sekunder.

Jag blev helnöjd när jag fick finfina träffar på 13:42.
Det här var ett moment jag kämpade länge med under GMU, kul nu vet jag hur det fungerar och att det fungerar.

Från hundra meter ska man gå från stående grundställning till liggande skjutställning, 3 skott på 10 sekunder med 15 cm spridning. Här var vi duktiga allihop. Det märks att när soldater/befäl skjuter, tränar de mest från 100 m och liknande övningar som kompetensprovet övas. Inga problem.

Ytterligare en övning skjuts från 100 meter, stående till knästående , 3 skott på 10 sekunder med 20 cm maximal spridning. Även den gick finfint, 9,8 cm spridning på 9 sekunder.

Frivilliga för fälttestet var väldigt få. Jag kommer att springa med dem som vill redan om någon vecka igen.

Det är bra träning.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

4 kommentarer

 • gronsak 10 juni 2016 23:33

  Hej Magnus!
  Kul att du håller med, vi är alla olika.
  Är det en sak jag lärt mig som skjutledare och genom att se på andra, är det att varje individ har sin egen stil/skjutställning och fungerar den bra, ska man inte ändra något. Jag har också sett "kolv i bröstet/i kragen (!)", men mina armar är för korta för dessa tekniker.

 • Magnus 10 juni 2016 21:49

  Håller med, det lilla svarta kolvstödet funkar inge bra. Vet att en del sätter kolven mitt på bröstet vid stående skjutning med nya kroppsskyddet. Passade mig iallafall. Fast jag har ju bara använt nya kroppsskyddet i 7 månader under utlandstjänst, och då hängde det mest i skåpet.

 • gronsak 6 juni 2016 23:33

  Hej N!
  Den svarta lilla grejen funkar ej för mig.. den ligger och skäms i skåpet, redan för 6 månader sedan gav jag upp med den lilla attiraljen, liksom flera av mina kamrater. Speciellt som jag också skjuter GRG, är den helt i vägen och jag måste kunna verka med båda vapnen.

  Visst ska kompetensprovet göras varje år. Men ofta blir det inte så. Övningsdygnskompensationstid ska tas ut och ibland är någon sjuk, så i verkligheten att kunna genomföra kompentensprov med en hel pluton, varje år, hör inte till vanligheten. Det är alltid någon borta, om man ens fått planerad schematid att genomföra.

 • N 6 juni 2016 23:25

  Hej!

  Det nya kroppskyddet har en smart liten detalj, vet inte om du sett det. Men det finns ett svart tillbehör du kan sätta fast med kardborre uppe vid axeln så sitter kolven som ett smäck!

  Skall inte kompetensprovet genomföras en gång per år för att man ens ska få bruka vapnet?

delta i diskussionen ↓