Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Offra

gronsak

Lägenheten är välplanerad. Vilka möjligheter, jag kan nå både diskbänken, kylskåpet och spisen från min köksstol... Vänta, när jag tänker efter så når jag kylskåpet från sängen också!

Lägenheten krymper i jakten på att få lite mer över av lönen. Barn och övriga fyrfota invånare efter skilsmässan, delar nu på en etta.

Det vill säga, en hund, två katter, två marsvin, ett akvarium, dottern och så jag. Vi bodde på en gård, en gång för länge sedan.

Dotterns säng hänger i taket, under skrivbordet bor vovven. Jag har en fin garderob som jag kan gå in i om jag vill vara ensam en stund... Riktigt bra!

Det kostar mycket att utbilda en soldat. Många rekryter som jag pratat med ser soldatutbildningen (GMU/GUny) mer som en passage, på väg in till något annat. En merit för nästa yrke, något att fylla tomrummet med, innan nästa projekt. Hur ska vi behålla våra rekryter som soldater?

Jag trivs på min arbetsplats, arbetsdagarna är både inspirerande och varierande.

Jag har valt bort en del saker för att kunna arbeta som soldat:
– Jag offrar möjligheten till ett större hem
– Jag offrar möjligheten att få något över av lönen att spara till buffert/resor/tandläkare
– Jag offrar möjligheten att kunna på egen hand köpa ett eget boende
– Jag offrar möjligheten att kunna få flera barn. Den största anledningen till att jag aldrig någonsin mer kommer att få uppleva den härliga gosiga bebisdoften och se en till liten varelse utvecklas är jobbet. Jag inser att det kommer att bli för komplicerat i kombination med vidareutbildning och utveckling.

Ibland önskar jag att jag vore tio år yngre och kunde kasta mig in i verksamheten med andra förutsättningar.

Jag älskar nog verkligen mitt arbete...

Ett stort ”Hurra och pepp” till alla ensamma mammor (och pappor) som kämpar på med en eller flera små att ta hand om, samtidigt som de tar hand om hem, jobb och försök till karriär. Det är lika tufft i alla yrken.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

2 kommentarer

 • Magnus 10 juni 2016 19:40

  Så tacksam att det finns såna som du, som offrar så mycket för att så många andra ska få leva i ett tryggt Sverige. Samt att fanns det inte såna som du, så skulle jag inte ha något jobb. Om inte soldaterna finns, så behövs inte FMLOG.

  • gronsak Magnus 10 juni 2016 21:35

   Hej Magnus!
   Jag blir glad av din kommentar,
   glöm inte att ditt jobb är värdefull för oss.