Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Kvinnors problem är inte mens

gronsak

_

En soldat måste kunna arbeta i alla situationer, i alla miljöer och klimat, oavsett vilken tid det är i månaden.
Det finns inget kvinnligt skäl att avstå från fält, fys eller ta sig över ett vattendrag, genom skog eller öken.

Efter tankar om kvinnligt kissande (som du kan läsa om här), kommer ett produkttest av hur en kvinnlig soldat kan komma över nästa bekymmer, den alltid så välkomna mensen.

Jag har ingen panel och testet kan endast utgå från mina egna erfarenheter och tankar. Alla tester har gjorts i fältuniform under olika soldatmässiga förhållanden. Produkterna testas utifrån nio, för mig viktiga punkter, där varje del kan ge maximalt 5 poäng. Vad blir testets stora vinnare?

Är det Menskoppen, Tampongen, nykomlingen Thinx, Binda, Binda i tyg, eller hittar jag en annan lösning?

Menskopp
En liten kopp av silikon som sätts in i kroppen töms, rengörs och sätts in igen när den är full (var fjärde till var åttonde timma). Miljövänlig, liten, billig och kräver inte lika frekventa byten. Praktisk... för en hel utlandsmission eller GMU behöver du bara ha en i uniformsfickan och du klarar dig i alla lägen. Ja, den har en hel del fördelar, men hur står den sig i mitt test?

Pris: ca 250 kr (kan användas i flera år, snacka om prisvärd)
5/5

Passform:
Har du köpt rätt modell/storlek (ta gärna hjälp vid köp) så känns den inte och märks inte av vid användning.
5/5

Hygien vid byte:
Tillgång till avskildhet och gärna även hygienisk miljö, rena händer, tvål och gärna även rinnande vatten är nästan ett måste vid tömning (var fjärde till var åttonde timma). Det finns speciella rengöringsservetter som kan fungera för tillfällig rengöring. Det sägs att det bara är att ta ut den och vända den upp och ner på en sommaräng och stoppa in den igen... men jag tycker att det blir väl lite väl kladdigt och rent ut sagt blodslemmigt för det.
2/5

Tid för byte: 2 min 40 sek (inklusive rengöring)
2/5

Lämplighet för:
Sport:
Ja! Spring, simma, dansa, den här känns bäst i alla lägen!
5/5

Fält:
Nja, menskoppen sägs med lätthet kunna bytas och tömmas på alla platser, men med skitiga fälthänder och endast våtservetter och handsprit att tillgå vill jag inte krafsa med händerna mellan mina ben... Plasthandskar eller en plastpåse på handen löser det problemet tillfälligt. Men jag vill gärna kunna göra snabba byten och inte för kladdigt. Att sitta i ett fordon eller värn och byta bredvid en kamrat känns också inte helt görbart. För en person på stabsplats fungerar det, men inte mitt i skogslerträsket. Om man inom 8 timmar vet att man kan komma till en bra bytesplats, så är annars funktion och passform optimala.
2/5

Skjutbana:
En dag på skjutbanan och du kommer åter till kasernen på kvällen... Ja, om det stämmer med ditt bytesintervall kan det vara riktigt bra. Sätta i den innan utgång, tömma när man är hemma på kasern. Lite knepigt att tömma på skjutvallen, du är dock inte lika grise-skitig som i fält, så med rätt våtservetter och längre ”kisspaus” kan du lösa tömningen även där, många skjutbanor har också tillgång till toalett.
4/5

Sömn:
Ett bra alternativ, i de flesta fall kan du sova tryggt hela natten utan byte.
5/5

Katastrof:
Du blir avskärmad från ditt förband, du blir tillfångatagen, hamnar vilse, med möjlighet till att koka vatten och den här i fickan klarar du flera år. Toppen! Ett problem mindre att tänka på.
4/5

Snitt betyg: 3,55 

Tampong
Har lanserats som ”frihet i en liten ask”... Tar liten plats i väskan, ska gå att sporta med och leva som vanligt, enligt reklamen. Andra varnar för TSS, vilket är en väldigt allvarlig sjukdom som man kan drabbas av vid tamponganvändning om man inte byter inom 6 timmar.

Pris: ca 50 kr/mån (en kostnad varje månad i en massa år)
1/5

Passform:
Sitter bra, märks inte, det är alltid toppen. För vissa kan det klia och besvära, så det fungerar inte för alla.
4/5

Hygien vid byte:
Lätt att byta, kräver lite beröring och näst intill inget kladdande.
5/5

Tid för byte: 27 sek
5/5

Lämplighet för:
Sport:
Absolut, inga konstigheter
5/5

Fält:
Mitt fälttrix är att ta en hundbajspåse över handen, dra ner gylfen (inte byxan) stoppa in, ta ut, knyta ihop påsen. Sedan ta en ny påse över handen, stoppa in plastpåsehanden med tampong genom gylfen in i trosan från sidan. På detta sätt blir det hygieniskt. Det går även att byta i fordon bredvid kamrat, eller i värn utan att någon behöver se något annat än en liten bit plastpåse. Ha koll på klockan för att inte överskrida 6-timmars gränsen och undvika risken för TSS.
4/5

Skjutbana:
Inga konstigheter, hantera situationen som i fält så löser det sig.
5/5

Sömn:
Ställ klockan, sov inte mer än 6 timmar i sträck... men är du i fält sover du inte mer i alla fall ändå.
3/5

Katastrof:
Undvik att bli avskild från service, mer än en kortare tid, tamponger tar slut fort. Svält gör dock att kroppen stänger av dessa funktioner, men det är en mindre trevlig lösning.
1/5

Snitt betyg: 3,66

Thinx
En trosa i flera modeller och färger som håller tätt i upp till 8 timmar och som sedan kan tvättas och användas igen. Bra för miljön, bekväm enligt reklamen, enkel att använda.

Pris: ca 350 kr st (Du behöver en hel uppsättning om du ska klara dig med enbart denna lösning och just nu köps de enklast från USA, du kan få lägga ner åtskilliga tusenlappar)
2/5

Passform:
Det finns en massa modeller, så du hittar det du önskar. Det finns även i stringmodell, vilket jag är lite förvånad över och inte skulle använda under fältbyxan. Men visst alla har olika smak och här finns det en variant för dig. De modeller som håller mest av mensen och längst antal timmar kan upplevas tjocka och ”bulkiga” till en början. Men alla modeller är bekväma.
4/5

Hygien vid byte:
De ska handtvättas innan du stoppar in dem i en tvättmaskin, så du måste känna att det känns ok för dig, med den hanteringen. Kanske inget att rekommendera för den gemensamma tvättmaskinen på jobbet eller i tvättstugan.
3/5

Tid för byte: 5 min och 40 sek (kängorna måste av och på!)
1/5

Lämplighet för:
Sport: Nja, de tjocka känns bulkiga, du kan av förståeliga skäl inte använda dem när du simmar, de tunna modellerna kan vara bra för vissa dagar då man önskar lite skydd.
2/5

Fält:
Nja, du får en hel del smutstvätt att ta hand om. Dessutom så är det bökiga byten. Men samtidigt bekväma, smidiga när de väl är på. Har du tvättmöjlighet i fält, kan du alltid handtvätta.
2/5

Skjutbana:
Beroende på person och dag kan de hålla hela dagen på skjutbanan. Det är ju alltid skönt. Annars skulle jag nog avstå.
4/5

Sömn:
Bra alternativ för en hel natts god sömn
5/5

Katastrof:
Vi isolation från civilisationen, se till att du har minst tre par med dig, och gärna lite tvättmedel så klarar du dig ett tag.
4/5

Snitt betyg: 3 

Binda
Bindan har funnit länge historiskt sett och utvecklats till en modern variant  i många olika modeller för nätter och aktiva dagar. Bidrar dock till sopberg, så inget för miljövänner.

Pris: ca 75 kr/mån (varje månad i många år)
1/5

Passform:
Det känns att du har den i trosan, oavsett märke och du tänker på det, hela tiden.
2/5

Hygien vid byte:
Rätt ok att byta, inga konstigheter egentligen, kan bli kladdigt om du är sent ute med bytet.
4/5

Tid för byte: 55 sek
3/5

Lämplighet för:
Sport:
Nja, svettigt, du kan bli rädd för läckage, i värsta fall få läckage. Du kan av förståeliga skäl inte simma med en binda. Jag skulle välja något annat.
1/5

Fält:
En het sommardag med en plastig binda i trosan drabbas mitt underliv av skavsår, svampinfektion, ”blöjutslag”, i värsta fall läckage (testet avbröts innan det fick för stora konsekvenser). Vid lugn aktivitet och inte allt för mycket marsch och värme så ok. Men inte mitt förstahandsalternativ.
2/5

Skjutbana:
Ja, klarar du av byte i skogen funkar det.
4/5

Sömn:
För vissa dagar kan det krävas byte mitt i natten.
4/5

Katastrof:
Du får inte skiljas från nödvändig försörjning för då blir det trassel. Du klarar dig inte många dagar utan civilisationen.
1/5

Snitt betyg: 2,44 

Binda tyg
Mer miljövänligt, en klassiker genom många årtionden som används över hela världen.

Pris: ca 50kr/st (kan användas i flera år) och man kan även tillverka egna.
5/5

Passform:
Med rätt modell blir passformen bra och det märks inte av nämnvärt vid användning
4/5

Hygien vid byte:
Kräver ganska frekventa byten, men även med smutsig omgivning kan det göras på ett bra sätt. Tillgång till tvättmöjligheter regelbundet i kokhett vatten, (60-90 grader i tvättmaskin) är ett måste. Kanske inget att rekommendera för den gemensamma tvättmaskinen på jobbet eller i tvättstugan.
3/5

Tid för byte:
35 sek
5/5

Lämplighet för:
Sport: Bekvämare än engångsvarianten mot huden. Kan så klart inte användas vid vattensport. Helt ok, men viss rädsla finns för läckage, speciellt vid mycket rörelse.
2/5

Fält:
Måste jag välja en binda blir det tyg, framför engångsvarianten. Andas bättre, mindre risk för skav, bekvämare. Det blir en del smutstvättsproblem som måste lösas vid hemkomst eller vid lämpligt tillfälle, men de tar inte så stor plats ändå. Kanske inte helt lätt att byta bredvid kamraten i värnet eller fordonet, men med god gemenskap så finns det i alla fall möjlighet att klara det någorlunda diskret. De använda får förvaras i hundbajspåse i väntan på tvätt.
3/5

Skjutbana:
Som ovan.
3/5

Sömn:
Kan speciellt vissa dagar kräva byte även på natten.
3/5

Katastrof:
Ja, med några tygbindor i uniformsfickan och regelbunden tillgång till vatten att tvätta i, kan du klara dig länge avskuren från omvärlden.
4/5

Snitt betyg: 3,55

I övrigt är det bra med smärtlindring och pannben och lösa situationen. Vissa soldater använder P-piller för att skjuta på sina perioder då de är i fält. Jag rekommenderar dock alla att lära sig att hantera dessa situationer, speciellt om det blir längre övningar eller oförutsedda händelser.

Resultatet av testet för mig är att kombinera olika varianter beroende på tillfälle och arbetsuppgift. Slutgiltigt val är högst personligt, men det här är mina erfarenheter. Jag vill att bytet ska gå snabbt så jag omedelbart kan fortsätta min uppgift, jag vill kunna göra det där jag är och inte behöva för komplicerade rutiner runt omkring.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓