Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Solsidan i mörker och skyddsmask

gronsak

Dagen började med olika skjutningar i knästående och liggande skjutställning på 100-metersvallen. Vi var en instruktör och två biträden på våra 16 rekryter, så det blev mycket effektiv skjutträning.

Jag stod som biträde för högerflanken, senare kallad ”Solsidan”. Det är med glädje och stolthet jag ser mina rekryter utvecklas under dagen. Hos oss sken solen, i form av skjutglada, duktiga rekryter. Rekryt R fick vrida några varv på rödpunkten i höjd- och sidled, sedan blev skyttet utmärkt, rekryt J behöver hitta känslan och sedan sitter skotten så samlat att vem som helst kan bli avundsjuk, rekryt L förbättrade sin skjutställning och därmed träffresultat helt fantastiskt under dagen, rekryt S gick iväg och satte sig på bänken en stund, vid nästa serie gick det finfint (var det mental träning, nynnande eller rentav julsånger, som förbättrade resultatet?), rekryt B kämpade på och fick bra resultat på flera av dagens serier.

Jag ser två grupper av mina skyttar på högerflanken ”huvud-skyttar” och ”kropps-skyttar”.  Huvud-skyttarna har i regel en bra grund i skjutställningen,  men de behöver hitta rätt mental inställning för att träffa riktigt bra i sina serier, humöret skiftar snabbt efter skjutresultaten och de kan ha svårt att återhämta sig efter en dålig serie. Den skytten kan behöva en fokuseringspaus efter en dålig serie för att kunna skjuta en bra serie igen. Kropps-skyttarna har svårt att hitta sin skjutställning och kan behöva skjuta ett par serier på raken för att komma ner rätt och träna in hur de ska ligga/sitta. Här gäller det mer att göra om och om och om igen, för att skytten ska komma ihåg i kroppsminnet vad som är ”rätt”. Givetvis kan skytten vara en kombination av båda, med en dragning åt ena eller andra hållet. Jag försöker anpassa mig efter respektive rekryt i den mån det är möjligt.

Samtliga av de rekryter jag var ansvarig för klarade de delar av kompetensprovet som sköts under eftermiddagen. Mycket klapp på axeln och beröm.
Bra rekryter!

Så var det min tur att axla rollen som övningsledare.

Jag fick leda skjutning med skyddsmask stående från 10 meter samt liggande och knästående från 100 meter.

Klockan hade redan slagit kvart över fem när jag kunde börja min övning, så jag visste att vi kunde nog inte nå helt i mål på grund av kommande mörker och trötthet.

När mörkret föll fortsatte ”Solsidan” att lysa, men när mörkret lagt sitt täcke över skjutbanan och rekryterna började förlora fokus blåste jag i visselpipan, dagens skjutning var klar.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓