Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett spännande möte

gronsak

Jag sticker inte ut hakan, jag ställer mig mitt i vägen.

Någonstans är det troligtvis delvis tryggheten i mig själv som formar mitt agerande och en vilja att ta plats, men till den största delen en omsorg om de värderingar jag tror på och värnar om.

Jag fick ett meddelande, en början till en kontakt. Det handlade om mitt intresse för och min syn på ledarskap och pedagogik.
Plötsligt satt jag på Karlbergs slott och pratade med FMLOPE (Försvarsmaktens ledarskaps- och pedagogikenhet). Ett möte som blev både väldigt intressant och spännande.

Jag tror på personlig utveckling, alla människor kan utvecklas och ska få möjlighet att uppnå sin fulla potential.

I de djupaste dypölar kan man hitta de finaste guldfiskarna.

Boken ”Pedagogiska grunder” var en av våra byggstenar under gruppchefsskolan, vi kallade den för ”katt boken” på grund av omslaget. Den finns att läsa i sin helhet som PDF på FMLOPEs sida.

Den är tjock, över 400 sidor, men alla med ledarskap som arbete, speciellt i Försvarsmakten borde läsa den. Den används i vår utbildning, jag har den i min bokhylla vid mitt skrivbord, och det har gjort att den finns nära tillhands och därmed används i en rad olika situationer jag tänker på och ställs inför.

Under mötet tittade vi bland annat på sidan 345. En tänkvärd sammanställning på en individs och en grupps prestationer. Olika individer har alla toppar och dalar, i olika delar av utbildningen. Den som var bäst efter 2 år, var inte någon ”kursetta”, utan en individ som pendlat bland de lägre resultaten.

Det är så lätt att klassa någon som oduglig, men efter några veckor kan denne visa sig vara långt över medel.

Mötet blev både djupt, personligt och mycket utvecklande för oss alla tre som var med. Jag hoppas verkligen att vi kan ses och diskutera vid fler tillfällen, för det var sannerligen mycket givande.

Jag befinner mig på en arbetsplats under ständig utveckling. En utveckling jag gärna är en del av till exempel genom att utbilda framtidens befäl och soldater, mina rekryter.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.