Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mod och kränkning

gronsak

Läs mina tidigare inlägg:

Vad är syftet?

Respekt

Jag är stolt över min nuvarande plutonchef, stf kompanichef och kompanichef, jag arbetar under bra styrning i hur vi som befäl och instruktörer ska arbeta med att utbilda våra nya rekryter.

Tänk igen,
VARFÖR

Jag undrar så många gånger varför vi som befäl och instruktörer inte tänker efter.

Att det ÄR på ett visst sätt betyder inte att det BÖR vara på ett visst sätt.

Ta det där som jag skrev om tidigare, om att tömma en vattenflaska över en rekryt eller slänga ut dennes utrustning.

Om du gör det,
varför gör du det?

Om ditt svar är för att rekryten skall lära sig något, på vilket sätt är just denna metod att föredra?

Om ditt svar är för att han skall bli tuff och hård, varför är just den typen av behandling att förorda?

Vad kan det leda till?

Det är ett befästande att det är rätt att trycka ned, vara elak emot dem som är längst ned/svagast.

Om vi befäster ett sådant beteende vad kan det leda till?

Ett senare arbetsmiljöproblem.
För Försvarsmakten är en arbetsplats.

Mobbing förekommer på alla arbetsplatser, våra rekryter blir anställda soldater. Anställda soldater som tror att det är helt ok att behandla varandra på vissa sätt, eftersom de ser sina förebilder, sina befäl under utbildning göra exakt samma sak.

Vittnesbörd från utlandsmission där en gruppmedlem fått utstå svår mobbing i månader, utan att någon ingriper. En arbetsplats där en anställd soldat kan säga ”Din jävla hora”, eller ”Jag ska dunka in fittan på dig” till en annan, i befäls närvaro, men utan att någon tar ett krafttag för att förändra situationen.

Ett tufft jobb är inte det samma som att behandla varandra respektlöst.

Om vi inte kan behandla varandra med respekt, hur påverkar det då vår attityd gentemot dem vi höjer våra vapen emot? Eller ett lands lokalbefolkning, eller deras tillhörigheter? Har vi inte mer en än gång sett när denna respekt fallerat, och vad den kan leda till, bilder i media, soldater av annan nationalitet, handlingar som tas till domstol. Inte ens våra fiender, eller krigsfångar får behandlas hur som helst.

Hård jargong som accepteras som normal, rädsla för att säga ifrån, för att hamna utanför. Utsatta som inte får gehör för sina upplevelser, eller i värsta fall ett skratt som svar.

Mobbing och kränkningar är aldrig acceptabelt.

Vad befäster vi för värderingar i våra rekryter och anställda?

Det finns många sätt att utbilda rekryter på, vi bör fråga oss varje dag varför vi gör det vi gör och om det finns andra sätt och nya vägar.

Mod är något vi borde söka efter. Det kommer genom att man vågar växa, genom att tro på sig själv och sin egen förmåga.

Mod kommer när man vågar stå upp för det man tror på och säga ifrån, även om det kan vara obehagligt för en själv.

Mod utvecklas när man vågar göra något som man aldrig vågat göra förut.

Även minsta lilla rekryt kan ha enormt mod och oanad förmåga, det gäller bara att ge denne möjligheten att hitta den i sig själv.

Mod växer inte av kränkningar.

Av att bli nedtryckt lär man sig att trycka ned andra.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

21 kommentarer

 • ing 28 februari 2016 12:29

  Kränkningar ska självklart inte förekomma, men du verkar glömma att FM inte är vilken arbetsplats som helst och att väpnad strid är en rätt speciell arbetsuppgift. Krigets krav?

 • Daniel Johansson 28 februari 2016 12:57

  Ing, du verkar inte vara uppdaterad på empiri och pedagogik. Krigets krav gör att vi måste utbilda våra soldater till så bra det bara går. Och det blir de inte genom en ovetenskaplig metod.

 • Jocke 28 februari 2016 17:27

  Jag har en fråga till varför du skriver dessa inlägg .
  Du verkar ha någon form av bakomliggande agenda i det hela!
  Anser du att ni gör ett dåligt jobb och misslyckas med er utbildningsplan eller liknande?
  Är det så att du anser att FM i stort accepterar mobbning och kränkningar?
  Anser du att andra förband utbildar på fel sätt och ni har den rätta metoden ?

  • gronsak Jocke 28 februari 2016 18:05

   Hej Jocke!
   Jag älskar min arbetsplats, Försvarsmakten.
   Så många befäl som med hjärta och hjärna guidar människor att utvecklas till soldater.
   Med det är med sorg jag möter och ser unga människor utsättas för situationer som de inte borde utsättas för.
   Individer som kunde bli tillgångar för Försvarsmakten men som slutar eller stöts ut.
   Jag skriver som en reflektion på de kommentarer jag fått på tidigare inlägg och på vad jag sett, upplevt och mött i min vardag.

 • Jocke 28 februari 2016 20:14

  Kan du ge exempel på hur dom behandlas och hur dom stöts ut ?
  Inga hörsägen el liknande tack !

  Sen är det extremt viktigt att säga såhär : olika förband har olika krav på vad deras soldater skall klara av och uthärda. Det leder till att vissa förband har en annan metodik och metod att utbilda .
  Det är även så att vissa rekryter söker till helt fel förband också . Dom kanske inte har den profil som söks bara för att dom själva tror det på ett test på TRM.
  Ja, jägarförbanden har en helt annan kravprofil än LedR och därför så är deras utbildningar lite hårdare och kan lätt uppfattas som kränkande och förnedrande av andra förband.

  • gronsak Jocke 28 februari 2016 20:19

   Hej Jocke!
   Du har många funderingar, det är bra. Vi kanske kan talas vid någon dag över en lunch på min arbetsplats.
   Jag har arbetat i olika roller på flera regementen. Jag har har både varit utsatt, insatt, varit den som sagt ifrån och den som inte vågat ingripa.
   Gjorde själv en bra GMU (mycket tack vare min kompetenta stf plutonchef) på I19 i Boden.

 • Erik 28 februari 2016 20:26

  Tack för alla fantastiska inlägg du gör! Bara det faktum att debatten väcks och människor som jocke får tänka till varför vi gör vissa saker och i vilket syfte. Det finns överhuvudtaget inget självändamål att kränka en annan människa eller att bete sig på ett nedlåtande sätt. De som är av annan åsikt bör fundera över sitt förhållande till försvarsmaktens värdegrund. Men jag älskar att du väcker debatt. Det är trots allt demokratin och åsiktsfrihet i Sverige som vi är satta att försvara. Med våld om så krävs.

 • Mike 28 februari 2016 21:13

  Jag delar Jockes fråga fullt ut. Har också läst en del av dina inlägg och den minsta gemensamma nämnaren jag ser är att du allt som oftast återkommer till missförhållanden och elände. Det är extremt sällan inläggen har en positiv ton, förutom när du framhäver din egna förträfflighet. Om du nu vill beskriva i detta inlägg att du tycker någon gör ett bra jobb i att motverka kränkningar och mobbing så gör det tydligare, för nu framgår det som att dina kollegor mobbar och kränker rekryter i högervarv.

  • gronsak Mike 28 februari 2016 21:40

   Hej Micke!
   Välkommen att läsa mina snart 100 inlägg…
   Hemligheter, Försvarsmaktens hjärta, Yrkesstolthet = SkyddC i UMEÅ, FOK rensar värn, Napalm och Senapsgas, Det var en gång en sten…., GMU tips till alla (tjejer), Kissa bör man -annars dör man, VÅRELD, Det brinner, När allt blir svart, Uppluckat – en dag i solen, Inventering, Stridsfordon, Äppelkaka, Spolhall, Skott kommer!, Äntligen garaget, för att nämna några.
   Bloggen är skriven av mig, så utgångspunkten är de frågor som berör min vardag som instruktör, mamma och soldat. Jag älskar mitt arbete, jag brinner för min arbetsplats, kanske just därför vill jag också belysa frågor som jag tänker på. För den som läst min blogg är jag mycket nöjd med min arbetsplats, Ledningsregementet, som jag varit på i lite över ett år. Jag har arbetat på andra håll i Försvarsmakten och som jag tagit upp i flera inlägg, gjort en fin GMU på I19. Många inlägg handlar om kärleken till mitt barn, försöken att få ihop vardagen som ensamstående soldat och mamma, hur livet ser ut för en svensk soldat. Lite osvenskt är jag också väldigt glad, tacksam och stolt över hur jag får utvecklas på min arbetsplats, det är inte tack vare mig, utan tack vare mitt befälslag och andra viktiga individer runt om mig. Vad vore jag utan befälen på gruppchefskolan? Utan alla de fantastiska soldater och befäl på alla nivåer som hjälper mig och mina kamrater att bli bättre. Micke, märker du att jag talar i vi form? Jag har också gjort fel, jag har också behövt tänka om och som jag också tidigare skrivit i en kommentar, varit både utsatt och insatt i olika mindre bra verksamheter. Som du också kan läsa på min bloggpresentation, "Jag skriver alltid mer eller mindre i efterhand", jag är mycket glad och tacksam för där jag är idag. Det finns alltid förbättringspotential.

 • Ingemar 28 februari 2016 21:13

  Läst dessa och vill bara reflektera lite:
  Jocke - Oavsett VART man ska tjänstgöra inom FM ska GMU vara likadant. Du kan göra din GMU hos Marinen i Karlskrona men om du har rätt profil och rätt underlag vid tester mm kan du ta anställning som jägare, dvs GMU ska inte vara tuffare o hårdare på ett jägareförband än på ex LedR. Problemet idag är att vi på ett korkat sätt förkastar en massa rekryter som slutar bara för att vissa befäl inte klarar av att bete sig. Det som bloggaren skriver ska ej förekomma, det skadar bara FM.

 • Jocke 28 februari 2016 21:54

  Ingemar : är fullt medveten om hur systemet funkar då jag jobbat på GMU kompani dom sista 4 åren i firman.
  Men det framgår absolut inte att det bara handlar om GMU. Men det är ju en tolkningsfråga antar jag ☺
  Sen till Erik . Har jag skrivit att kränkning och förnedring är ok? Nej !! Det har jag inte. Däremot så har jag skrivit att det på vissa förband med all rätt kan vara hårdare krav m.m på soldaterna och utbildningen. Tyvärr så tolkar vissa det som kränkning osv i dagens FM .

  Att vara en del av FM är inte en rättighet som många verkar tro tyvärr och där anser jag att FM har sitt största problem. Att hitta rätt individer. Det finns en anledning till att många hoppar av el avbryter sin utb och det är att dom helt enkelt inte är rätt individ för jobbet.

  Grönsak. Har jag vägarna förbi LedR så ska vi naturligtvis käka en lunch ☺

  • gronsak Jocke 28 februari 2016 22:02

   Jocke, hör av dig via kommentatorsfunktionen, när du har ett lämpligt tillfälle, så hörs vi av.

 • Martina 3 mars 2016 07:13

  Blir alldeles varm i hjärtat av att läsa ditt inlägg. Mycket viktigt ämne (för allt och alla) som jag är glad över att du beskriver med så väl valda ord. Tack!

 • Juni 3 mars 2016 10:14

  Hej Grönsak!
  Tack för ditt mycket viktiga bidrag i debatten, jag blir också alldeles varm i hjärtat när jag läser dina inlägg.
  Du skriver att mod inte kommer från kränkningar och du har så klart alldeles rätt. Ingen människa toppresterar när man blir kränkt. Man ska inte förväxla tuffa och utmanande krav eller övningar med att bli kränkt för det är helt olika saker och det har du verkligen fattat, toppen! Man kan visst ha tuffa och utmanande krav men utan kränkningar. Här upplever jag att många går vilse och blandar (omedvetet?) ihop dessa två saker vilket inte alls blir bra.
  Fortsätt på samma sätt som tidigare, men klarsynta och eftertänksamma reflektioner och fortsätt att belysa ämnet!
  Tack

 • Ping 5 mars 2016 00:12

  Hej! Sker kränkningar av rekryter? Vilka förband beter sig såhär som du beskriver? När har det skett?

  • gronsak Ping 5 mars 2016 01:06

   Hej Ping! Ja, det sker, precis som mobbing också finns på alla svenska arbetsplatser och skolor. Att kränkningar sker under utbildning av befäl mot rekryt är ingen förmildrande omständighet, utan en försvårande omständighet. Kränkningar är mer kopplade till specifika befäl/instruktörer, varje pluton och belfälslag är färgade av de individer som de består av. Varje individ har ett ansvar, som plutonchef/kompanichef gäller det att hålla koll på sina befäl/instruktörer och ge befälslaget/kompaniet en tydlig riktning i förhållningssätt.

 • Ping 5 mars 2016 17:15

  Hej! Jo jag förstår exakt vad du menar. Men sker det du beskriver? Hur ofta? Vilka förband? Är det en attityd som tillåts av chefer där du är, så att kränkningar sker på de sett du skrivet? Mobbar svenska befäl sina rekryter?

  • gronsak Ping 5 mars 2016 17:43

   Som jag skriver i mitt inlägg har både min kompanichef, stf kompanichef och plutonchef en klar och sund riktlinje om behandling av rekryter. Det är självklart att svenska befäl/instruktörer/soldater hamnar i tveksamma situationer (övertramp och kränkningar) både mot varandra och rekryter. Alla arbetsplatser behöver arbeta med dessa frågor. Det sker i alla GMU omgångar, men i olika stor utsträckning beroende på befälslag och regemente.
   Som jag skrivit tidigare "varit både utsatt och insatt" i olika fall.

 • Ping 5 mars 2016 17:55

  Självklart behöver vi arbeta med dessa frågor. Vilket vi gör i Försvarsmakten. Självklart skall man få uttrycka sin åsikt men jag uppfattar inte att du har erfarenheter från de kränkningar du påstår sker. Därav är jag tveksam om det faktiskt sker på de sättet du påstår. Med dina antaganden smutskastar du faktiskt en stor yrkesgrupp. Jag uppfattar verkligen inte att det är acceptabelt att bete sig så du beskriver. När så skedde på ex. K3 för några år sedan agerade Försvarsmakten väldigt tydligt.

  • gronsak Ping 5 mars 2016 18:04

   Bästa Ping
   Att lägga ut förband, pluton eller liknande är av många skäl inte lämpligt.
   Om du vill veta mer om min bakgrund och vad jag varit med om, välkommen över på en lunch på min nuvarande arbetsplats.
   Alla arbetsplatser måste jobba med dessa frågor, att säga att det inte förekommer är naivt.
   Läs gärna alla mina inlägg om allt positiv som sker i Försvarsmakten. En arbetsplats värd att stanna och utvecklas på, just för att de uppmärksammar och vill förbättras.

 • 5602, K:son 9 mars 2016 21:46

  Ok, Ping så därmed ska kränkningar vara acceptabelt, anser du?