Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hemligheter

gronsak

Om vi inte kört i diket den dagen, skulle resan sett helt annorlunda ut.
Framför oss öppnades dörren in till bergets hemligheter.

Det är en av de sista dagarna jag har med FOKarna, vecka 5 kommer mina GMUare att få börja sina första dagar i gröna kläder. Mitt befälslag ska då få ta emot vår nya pluton med rekryter.

Kylan till trots (-22 grader) så är vi ute, en soldats vardag. Vi hade under dagen rest i historien och tittat på vägar som varit tänkta att användas för start/landning av flygplan. Hur en gård kanske inte alls var en gård utan en flygplats och ett litet gult hus med en verkstad var ett hotell för piloter. Broar och hamnar, vilken plats var viktig för oss, vilken var viktig för motståndaren? FOKarna fick olika uppgifter och hängde med på kartan när vi åkte bil mellan de olika platserna.

Så åkte en av minibussarna i diket. Ingen skada skedd, men något som ledde till en försening. Inte anade vi då att just denna försening skulle leda oss 25 meter rakt ner i urberget.

´

Ett sista stopp för resan var Oxelösund och Femörefortet. Tanken var att vi skulle ta en tur på utsidan. Men just denna kalla vinterdag stod vid dörren in i berget en av de frivilliga guider som sommartid visar denna kustartillerianläggning. En plats som en gång var mycket hemlig när den var i bruk, den utgick ur krigsorganisationen 1998.

Vi frågade om vi fick följa med in.... och det fick vi!

Guiden visade och berättade med glädje och entusiasm om fortets historia. Vi var otroligt tacksamma att få en sådan fin avslutning på dagen.


Jag är ju intresserad av CBRN och kunde här se en sanerings dusch för borttagning av C-stridsmedel.

I sommar kommer jag att åka hit med min dotter.... Är man en grupp kan man även boka en guidning vintertid. Vilken tur att en guide var här just denna kalla frusna vinterdag. Helt klart värt att besökas mer än en gång.

Det är så här det ofta ser ut... ett helt vanligt hus... kan man tro, men det ruvar på en hemlighet under jord.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.