Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Jag tar befälet

gronsak

”LADDA”

”Orientering
Klockan är 11:26
Om 20 minuter ska vi vara försvarsberedda
Vi ska försvara Kanonvägen.... ”

”Beslut
Inledningsvis gör vi oss eldberedda
i syfte att omedelbart vid behov ha bly i luften”

”Order....”

”Ordergivning, MANÖVER”

Tio minuter att bryta ned en plutons order till en OBO för gruppen, kissa, fylla 3 magasin med 15 patroner och vara redo för examination, det kräver lite tempo.

Det är dags för vår första praktiska examination på gruppchefsskolan, leda grupp i strid från stridsställning.

Veckans sjukdom till trots, nu gäller det att ge järnet!
Jag hade spenderat sista sjukdagen på logementet i sällskap med lite jordnötter, en ”Gott och blandat” påse och några sockerbitar.
Eftersom jag var för sjuk att delta på många av momenten vi övat på under veckan, fick dessa ätligheter bli min ”övningsgrupp”.
Dagen innan examinationen, ritade jag upp en ordinarie- och en växelstridsställning på ett papper, lät ”Gott och blandat”-bitarna bli gruppchef och stf, jordnötterna, första omgång och sockerbitarna andra omgång. Så låg jag där sjuk och snurrig och övade på OBO, besätta eldställningar och reka växel och öva på olika kommandon och flyttade mina godsaker över pappret.

Ja, det måste ha fungerat för examinationen gick riktigt bra!
Allt flöt på, i ett smidigt tempo.

Samtliga sju som genomförde examinationen på vår plats valde olika sätt att bryta ned ordern på och utföra den.
Jag valde:
Först igelkottsförsvar, därefter gav jag min OBO (Orientering, Beslut, Order)
Därefter tog jag med mig en observatör, rekade orinarie- och växelstridsställning.
Obersvatören fick en BSÖ (Bevakningsområde, Sätt att tillkalla chef och Öppnande av eld) och stannade kvar i min tänkta ordinarie stridsställning.

Sedan sprang jag tillbaka till gruppen och gjorde en hastig terrängmodell, visade eldområde, eldställningar och rakt fram, för att sedan snabbt och direkt upp på linje, bestätta eldställningar och meddela att vi var eldberedda.

Därefter fick stf reka bästa vägen till växeln och gruppen fick UPM (utgångspunkter för målangivning) och förbättra sina eldställningar. Försvarberedda blev vi på så vis i ett nafs.
Efter det, var det bara att målange, skjuta, och omgångsvis, på min order, besätta växel. Jag försökte snabbt ge regelbundna rapporter och få am/skaderapport från flankerna.

Jättebra att Ledningsregementets FOKare (förberedande officerskurs) fick vara med i gruppen och ledas av oss på gruppchefskolan. Det var mycket roligt och lärorikt.

Skrattar gott åt filmklippet lite längre ned, jag fick inte med så mycket av terrängorienteringen på klippet, håller i ett orange löv som föreställer trädtoppen som är rakt fram.
Det är härligt, en fin dag att komma ihåg.

”Rekar ordinarie”

”Rekar växel...”

Orienterar om eldområde, växel, ordinarie och rakt fram

UPM, utgångspunkter för målangivning

Övningen avbryts!

Utvärdering

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.