Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tips från vapenvårdslokalen

gronsak

Vapenvård kan göras på många sätt.. Jag försöker att tänka taktiskt när jag genomför särskild tillsyn av mitt vapen.

När vapnet är isärtaget har du 8 delar (flamdämparen inräknad).

4 av dem består av delar som inte kräver lika mycket vård
(flamdämpare, handskydd, underbeslag med axelstöd, framföringsfjäder)

4 av dem består av delar som kräver mer vård
(gascylinder, pistongen, gaskammare, slutstycke)

Steg ett, börja med att smörja in de svåraste delarna med CLP. Låt dem ligga och dra sig, så lossnar krutslagget lättare. Ett alltför vanligt misstag är att man i stress och press börjar gnida och putsa direkt. Nej, låt dem ligga i rikligt med CLP, medan du gör de lättare delarna först.

Hur lång tid har du på dig?
En timma?
Då tänker jag så här:
4 enklare delar 10 minuter totalt
4 mer arbetskrävande 45 minuter/4= 11 minuter per del

5 minuter för isär/ihop

Så går jag systematiskt igenom del för del och sneglar på klockan under tiden. Har jag 30 minuter på mig, då har jag endast 4 minuter per svårt smutsad del, för vapnet bör alltid ligga i minst 10 minuter och dra CLP innan man börjar vårda och viss tid bör läggas på isär/ihop.

De delar som känns perfekta läggs i en hög. Känner man sig inte klar, men ”tiden är ute” för den delen man håller i handen, så lägger man den i en ”återputsnings hög” och låter den dra mer CLP, finns det tid över så vårdar man dessa igen.

Har jag lång tid eller okänd tid på mig, gör jag putsningen i cykler i samma ordning som ovan. Detta är för att jag inte ska fastna på en del, medan en annan bara får en kort stressputs på slutet, utan att alla delar får sin tid.

Senast jag var i vapenvårdslokalen var jag ensam. Jag filosoferade i lugn och ro och lyssnade på Norah Jones. Även om jag egentligen hade all tid i världen på mig arbetade jag efter samma princip. Det blir lättare att fokusera och som en tävling, när man tar sig an del för del i korta intervaller.

”Alla sätt är bra, utom dom dåliga.”

Den nya lilla borsten som fanns i vapenvårdslokalen var väldigt bra...

Smått och gott för vapenvård... tandborstar i olika storlekar, tops, tändstickor, våtservett för smutsiga händer.

Tunna handskar är skönt och praktiskt att ha när man vårdar, mina vita fick jag från vapenteknikerna (TACK!), varm choklad och musligröt är mums.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.