Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Spring för livet

gronsak


”Kan vi inte ut och jogga mamma”

Det kan vara ett himla tjat ibland från dottern.
Hon vill ut, ut och röra på sig.
Jag som oftast är utomhus på jobbet drar mig en stund...
Men jag inser väldigt snabbt att det är fantastiskt att hon vill ta en springrunda med mig!

Hon går i nollan som det kallas, klassen innan den ”riktiga skolan”.
En dag i veckan har de skogsutflykt, en dag går det hela långa vägen till biblioteket, en dag i veckan har de idrott och en dag i veckan går de till simhallen.

Det är härligt!

Soldater idag går sönder.... jag lyssnade på radion och där talade polisen om samma problem, den yngre generationen verkar inte hålla måttet. Det känns som att människor inte är lika hållbara idag, kan det vara så?

Så tänker jag på hästar, de unga hästarna som är uppfödda i lösdrift, de som går ute i hage med kuperat underlag de första levnadsåren håller bättre och får färre skador när de sedan ska elittränas och tävlas i olika grenar, jämfört med de hästar som är uppfödda i stall, där de står stilla i små utrymmen (boxar). Hästarna som går utomhus rör sig lite hela tiden och använder sin kropp under dygnets alla vakna timmar.

Nya generationen soldater sitter stilla framför skärmar under uppväxten, för att senare pressa sönder sig på gymmet och på jobbet.

Kan det vara så?

Rörelse är så mycket mer än några gympapass i veckan, det handlar om varje dag, under alla våra vakna timmar.

Att ta en joggingtur med dottern på hennes villkor, i hennes egen takt tillsammans med vovven, det är ett riktigt fint sätt att möta hösten på.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.