Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Svett, blod och granbarr

gronsak

”Jag behöver granar!
Var är granarna?”

Jag står i tältet, med programmet i handen och kallar på mina kollegors uppmärksamhet.

”Strapatsen!
UT UT UT!
Hörselskydd på”

Det är Regementets dag och inte vilken dag som helst, det är en dag som jag, runt 60-talet soldater och Kapten övat intensivt inför i veckan. Förbandsförevisningen innehåller ALLT från regementet. Stridsfordon, motorcykel, lastbil (med stabscontainer), Patria, bandvagn, hjullastare, hela stabstältet med bord, datorer och stolar, kommer in på Gardensplan inför publiken i tur och ordning och inom loppet av 45 sekunder förvandlas planen till olika delar av verksamheten, där det arbetas intensivt.
Snabbt in, förevisa, så ut igen och nästa moment. Jag tittar på klockan, ger och får klartecken från kollegor, som i olika ordning med språng lämnar tältet.

Inne i tältet, där jag står, råder intensiv aktivitet, det krävs klädombyten och maskering. På Gardesplan kastas övningshandgranater, ”rekryter” förevisar stridsparsstrid, det hålls diskussionsgrupp ”Individen, gruppen, uppgiften”, allt spelas upp av våra soldater och de möts av ett hav av entusiastisk publik. Jag tar en titt på klockan igen och håller ögonen på publiken, där en tjej snart ska komma in och störa i nästa moment, så att jag kan skicka ut en patrull för att förevisa ett omhändertagande.

Delarna vävs ihop, så att rekryten som förmodligen blev ”skjuten” av fienden under ”Aldrig ge upp” släpas fram och vårdas av sjukvårdare under ”Befattningsutbildningen” senare i programmet, där även Ksp 58, Ksp 90, pansarskott och GRG visas. Jag står hela tiden och lyssnar med ett öra på Kapten som vägleder åskådarna genom programmet, ett öra in i tältet för att hålla koll på soldaterna, ett öga ser ner på pappret i handen där jag antecknat tider och hur långt vi kommit i förevisningen, ett öga på Gardesplan för att överblicka läget och ett öga in i tältet för att veta vem som kommer in och ut bakvägen i tältet, efter att de varit ute på olika uppdrag.

Genom förevisningen får publiken följa rekryten från en civilklädd osäker person med nyss uthämtade persedlar i en sopsäck, genom sängbäddning, exercis, ”Aldrig ge upp” och baskerceremoni. För att sedan ta del av olika befattningsutbildningar, fordonsförevisningar och avsluta med ett besök på ledningsplats och även se hur Telekrig och Psyops arbetar.

Gardesplan är inte stor!

Våra förare har övat intensivt för att köra in och framförallt kunna vända fordonen och komma ut igen. Gardesplan omvandlas under den dryga halvtimmen som förevisningen tar, med hjälp av granar som trossen huggit, säng, bord, stolar och tält som snärtigt sprungits ut och in. Alla soldater har gjort ett fantastiskt arbete för att kunna visa regementets och svenska försvarets förmågor.

Jag är glad över att få vara en pusselbit i att planera och genomföra denna roliga och spännande dag.

Dottern var med redan under genrepet på morgonen

Strf 9040 får inleda vår förevisning

Strf 9040 får inleda vår förevisning, uppluckad i full fart

BRAK

BRAK

Handgranatskast

Handgranatskast

Befattningsutbildning

Befattningsutbildning IS och Radio 180

Fordonsuppvisning, GVU

Fordonsuppvisning, GVU, Bandvagn, MC, Lastbil

Ledningsplats på väg in

Ledningsplats på väg in

Patria

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

2 kommentarer

 • Ingemar Sveningsson 27 september 2015 20:51

  Var och såg på Regementets dag. Mycket snyggt anordnat och jag vart positivt överraskad över uppvisningen som verkligen var pedagogiskt! Borde vara standard som förevisning för att alla ska förstå det nya försvaret.

  • gronsak Ingemar Sveningsson 27 september 2015 20:56

   Hej Ingemar!
   Så roligt att du uppskattade vår uppvisning!
   Jag hoppas att jag får vara med även nästa år och planera samt medverka i genomförandet av förbandsförevisningen.
   Det har varit en mycket givande och spännande process att utveckla uppvisningen, redan nu har jag flera spontana idéer på nya infallsvinklar och olika sätt att förmedla vårat arbete till publiken.