Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En smak av världen

gronsak

Morgonen är tidig, magen kurrar...
Jag ser mig om i skåpet och finner en grön påse med bokstäver jag varken kan läsa eller skriva. Med glimten i ögat och med kraft ger jag mig in i en litauisk soldat-smakupplevelse.

Innan jag öppnar påsen gissar jag vilt på innehållet i den... fisk? Mycket för att ett av orden på förpackningen påminner om torsk, men det kanske inte alls har med saken att göra.
Som en van soldat tittar jag alltid på kaloriinnehållet först, innan jag ens ger mig i kast med smakupplevelserna, 1468 kcal för en portion mat och lite annat smått och gott.

Kexen blir först ut på provsmakningen, mest för att jag vet att det just är kex och inget annat. De är verkligen stenhårda och inte alls söta. Kryddiga, koriander kanske, lite träigt.

Är det möjligt att den lilla mystiska blå förpackningen passar till?

Inte helt oväntat innehåller den blå förpackningen något syltigt/marmeladigt. Tänker på finska barndomsminnen (om någon vet hur det smakar). Lite melankoliskt, inte alltför sött. Passar till kexet, blir en riktigt lyckad smakkombination.

Jag ger mig sedan i kast med nästa identifierbara smak... en påse mandlar. Riktigt bra komplement, istället för alla dessa jordnötter som jag annars tryckt i mig i fält. Känns mättande och gott.

Mandlarna funkar också att doppa i marmeladen, vilket jag inte tror att de är avsedda för.
Nästa påse måste vara en sorts energidryck med rosa kristaller.... ser riktigt läskigt ur och luktar sött. Den har en färg som är så rosa, att Barbie blir avundsjuk, men den smakar oväntat lite.

Chokladen, för den som gillar mörk choklad, är toppen!
Riktigt god och det är svårt att hejda sig, snart ligger båda bitarna och guppar i magen (det var inte meningen).
I påsen finns även 12g socker, men jag vet inte vad jag ska använda sockret till.

Nu till den spännande huvudrätten!
Maten kan värmas i en tillhörande värmepåse. I förpackningen finns även tändstickor, en värmeplatta i metall och metatabletter.

Det var inte lätt att öppna påsen, när  jag väl ser ner i maten välkomnas jag av något som ser ut som hjärnsubstans och luktar kattmat.
Det är en trevlig textur på maten, den består av små bitar. Antar att det är kyckling? Texten på en kryddpåse är på engelska och där står det kycklingkrydda.
Grynen i maten är goda, något nytt och spännande istället för ris/pasta, det här är nog bovete! Kryddblandningen behövdes för att få lite sting på maten. Med lite översättningshjälp kom vi fram till att det var något kött som är mellan revben... men vi blev inte mycket klokare.

Summan av provsmakningen leder fram till slutsatsen att det går inte att förvänta sig den mest givande smakupplevelsen i fält, men det är tillräckligt bra för att man ska kunna uthärda och få i sig den energi man behöver under en längre tid.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.