Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kissa bör man -annars dör man

gronsak

#2019 december nytt inlägg på samma tema finns även här

Fem manliga äldre majorer satt bakom ett skrivbord längst fram i klassrummet...
”Så hur sitter sportbh:n?” frågar en av dem.

Hela känslan var en smula absurd.
I klassrummet satt cirka 35 unga tjejer från samtliga GMU-plutoner, som var inne i slutskedet av den GMU-kull som jag var med i.
Tanken var väl att förbättra den utrustning som tilldelats och få våra synpunkter på att vara kvinna i det svenska försvaret.

Har man kissat - är man gladare!

En av punkterna var just det där om pisspauser. Att hinna med att kissa när bälte, byxa, kroppsskydd, väst, ja även hjälm och vapen gör hela proceduren mer komplicerad än vad vi önskar. En av tjejerna i klassrummet berättade att hon inte drack så mycket som hon önskade, för hon ville inte bli kissnödig och några andra höll med. Det där är inte bra för stridsvärdet, tänkte jag.

Så hör jag det där första gången, en av majorerna tog upp att det fanns någon sorts tratt, så att man kunde stå upp och kissa som tjej och inte behöva ta av sig utrustningen. Vi samtliga tjejer i klassrummet avfärdade raskt idén, vi ska ha rätt att gå iväg och kissa och ha den längd på kisspauser som vi behöver.
Punkt.
Men idén stannade kvar i mig.

Själv är jag den som kissar hela tiden och behöver dricka mycket. Jag är inte så pryd och behöver inte gå iväg nämnvärt långt för att lösa mina kisserier, men ändå, det är krångligt!

Något år senare kom den vintern, då jag skulle gå min GRG-utbilning. NEJ! tänkte jag, snöblus och ännu mera utrustning, 12 timmars arbetsdagar 5 veckor i sträck! Jag måste kissa! Hur ska jag lösa det här?
Så tänkte jag tillbaka på GMUn och den där tratten som det talades om. Jag började att googla och det fanns även filmer på Youtube. Tänk att bara dra ned gylfen och kissa, det här måste jag lära mig, tänkte jag.

Har man kissat - presterar man bättre!

Fyra veckor innan GRG-utbildningens start skaffade jag en Shewee, en tjusigt skogsgrön tratt med förlängningsrör i hårdplast. Många tjejer är nog ibland lite rädda för sina kroppar, vissa har väl knappast reflekterat över hur de ser ut mellan sina ben. Jag pratade med en kadett på Karlberg, där de fått ut likadana kisstrattar, men ingen av tjejerna använde dem. Själv sa hon att hon kissade bara en gång om dagen, så det var inte nödvändigt. Andra ursäkter jag hörde var att man inte önskade kissa på sig eller få kiss på kläderna, hygienen för händerna och att det var krångligt att lära sig.

Klart att det känns främmande och en smula skumt, men jag vill inte stå med stjärten i en snödriva och ha tonvis med utrusning utspridd i snön eller känna mig stressad och ofokuserad under skjutningen på grund av något så enkelt som kissnödighet!

Sagt och gjort, bara att börja öva. Hur placerar jag tratten bäst för att det inte ska läcka, hur fungerar jag? Det var inte svårt. Ovant och annorlunda, men är man rädd för hur det ska gå första gångerna så är det bara att stå avklädd i en dusch. Ha tratten tätt tryckt mot kroppen så att den största delen av tratten hamnar just där kisset kommer, och så får man slappna av, så går det. Fippla lite, känn efter, din anatomi avgör, prova hur den passar, hur ska den placeras optimalt? Efter fyra veckors hårdträning, var jag redo för det verkliga livet!

Har man kissat -tänker man bättre!

I början körde jag troslöst, jag hade ju ändå både långkalsonger, fältuniform och snödräkt och med flera lager kläder blev det lite väl bökigt i början, men sedan gick även det galant.
Att stå och kissa med ryggen mot en grupp män, ja, det är kanske inte så lätt i början. Det liksom vill sig inte. Men så släpper det! Vilken befrielse!
Jag doppade tratten i snön efter varje genomförande, så höll den sig ren. Jag känner inget behov av papper på grund av tratten och önskar man ha hygienen på hög nivå så tvättar man händerna med våtservett efter varje gång (vilket jag kan svära på att grabbarna inte gör). Nu när det blivit sommar vaskar jag tratten i samband med fempunktstvätten.

SNABBT ENKELT EFFEKTIVT
Hurra!

Så började en ny tid i mitt liv, en tid där jag kan kissa när jag vill, var jag vill.
Allt jag behöver göra är att dra ned gylfen och ställa mig med ryggen mot mina kamrater och jag är klar för nästa uppgift inom 45 sekunder.

Förra veckan när jag var i fält tordes min Kapten fråga mig, hur jag kunde kissa stående. Många gånger har jag märkt grabbarnas förskräckta min, när de ställt sig för att kissa bredvid mig och helt plötsligt inser att de står bredvid en TJEJ... eller är det en tjej?! Minerna av förvirring är oslagbara. Nej, det är inget annorlunda med min kvinnliga anatomi, jag har bara hittat en oslagbar tratt som numera alltid ligger i vänster benficka, i ett tjusigt tillhörande etui.

Under övningen Våreld i Skövde var köerna till toaletterna långa, och toastolen var i många fall nerbajsad eller så stank det bara ohyggligt. Då gick jag till pissrännan istället, det kändes ännu mer annorlunda.
Jag förfinade även mina kisskunskaper och lärde mig att kissa i ”robotställning” (knästående), vilket är bra om man befinner sig i en situation där man inte vill bli upptäckt av fiender.

Kissa bör man, annars dör man!

Min shewee

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.

16 kommentarer

 • Micke 26 augusti 2015 10:41

  Mycket starkt! Både utvecklingsmässigt och skrivet.

 • gronsak 27 augusti 2015 15:47

  Tack till alla er som kommenterar mina inlägg. Det är alltid lika roligt att få respons!

  Ibland tar det lite tid innan en kommentar tar sig genom "filtret", vissa stunder så mycket som 24h. Så om du är osäker på varför din kommentar inte syns, vänta lite till...

  Kommentarer utan innehåll, eller med bara ett ord som tex. "test" publiceras inte.

  Skriv gärna mer, jag läser dem alla.

 • Karl 29 augusti 2015 19:59

  Som kille är ju knappast att kissa i fält något jag reflekterat över som ett potentiellt problem tills jag läste denna text! Nästa gång jag talar med en kvinnlig kamrat som har samma problem skall jag hänvisa till denna text. Tror det bär större vikt att få höra lösningen från någon som haft samma problem.

 • Patrik 29 augusti 2015 22:07

  Denna tratt bör ingå i alla kvinnors utrustning precis som trosor och BH gör. Det är mer än en kvinna/tjej som inte går med just på grund av att de hört om problemen med toabesök i fält.

 • Emil 30 augusti 2015 06:19

  Borde vara standardutr. för kvinnor i FM! I det gröna duger det inte att skämmas för sina kroppsliga funktioner. Det kan vara fråga om någons liv (ditt eget, kamrats eller till och med fiendens vars liv du försöker förgöra) om du lyckas urinera snabbt och effektivt eller inte. Alla kissar, alla bajsar och alla fiser o rapar.
  Jag hoppas dina kvinnliga kamrater läser denna text och lyssnar på Majorens förslag!

  • gronsak Emil 30 augusti 2015 06:46

   Det svåra är nog inte att se till att tratten kommer ut till kvinnorna som jobbar i FM, utan att den faktiskt används.
   Som sagt den delas redan ut, som på Karlberg, men tjejer vågar inte! Usch kiss, tänk om man får på kläderna! Urin är inte äckligt, min kropp och dess olika funktioner är fantastiska. Det behövs kvinnor som vågar visa hur man gör, som går före och som ger tips och trix på plats, i verkligheten. Jag kan inte åka runt på alla GMUer i Sverige (men jag skulle gärna göra det), jag talar positivt om tratten där jag är. Det räcker inte med att en man/kvinna berättar att möjligheten finns.

   EN KVINNA MÅSTE GÅ FÖRE OCH VISA!

   Berätta det här använder jag och tycker om, det är bra! Tröskeln från tratt, till användandet av den är så stort, så det behövs en kvinna som visar och undervisar första steget. En tratt i tilldelad i handen tror jag inte att man kommer långt med, det är för få som vågar. Här behövs det praktiskt undervisning av kunniga entusiastiska trattanvändare. Hur många kvinnor har svarat positivt på min kommentar? Självklart har kvinnor läst det jag skrivit. GMUn är kanske inte platsen att börja använda tratt på, det är på tok för mycket stress och saker att lära sig i övrigt. Men grunden för hur man gör, praktiskt undervisning något pass, så frön och normalisera användandet, vore positivt.

 • Andreas 30 augusti 2015 09:42

  Hej,
  Hoppas du stannar kvar i FM. Vi behöver personer som dig.

  Mvh
  Andreas
  En gång i tiden jägarbefäl, nu C tangentbord på HKV och 2 år till Muck.

 • Danne 30 augusti 2015 21:59

  Verkligen ett bra redskap om det förenklar
  för halva befolkningen sas :)

 • Maggan 31 augusti 2015 16:01

  Vad härligt att läsa detta!!
  Jag är "bara" Hv-soldat i nuläget men problemet finns ju alltid och som oftast är man enda tjej i ett gäng killar. Jag är ändå den snabbare sorten...
  Ska skaffa en tratt meddetsamma!!

  • gronsak Maggan 31 augusti 2015 16:06

   Modigt av dig!
   Öva i lugn och ro hemma så ska du se hur enkelt fältlivet blir...
   Lycka till!

 • Cilla 31 augusti 2015 19:03

  En fråga inom lite samma tema, hur gör du vid mens? Är ju inte så kul att gå omkring med använd binda i benfickan direkt. Själv funderar jag på att testa menskopp och hoppas det fungerar bättre än tamponger som fungerar uselt (läcker eller blir torra slemhinnor, inget mellanting :/ )

  • gronsak Cilla 31 augusti 2015 19:14

   Hej Cilla!
   Intressant fråga, det kanske skulle bli ett eget inlägg i sig...
   Kort sammanfattat:
   Hundbajspåsar för det jag slänger och våtservetter för hygienen, är bra att ha i benfickan!

   Menskopp i fält? Nja, funderar på hygienen, det kommer att bli väldigt svårt, jag skulle inte rekommendera det. Jag har svårt att se ett tillfälle att enskilt ha tillgång till rinnande vatten, den tid som krävs, just när du behöver det. Jag har haft dygn utan fältdusch och fempunktstvätt, där vi varit redo för strid under lång tid. Där fungerar det tyvärr inte.
   Bindor skulle jag heller inte ha, jag kan inte tänka mig att springa runt med det i sol och hetta i timmar, jag skulle få skav och bli otroligt svettig och obekväm.

   Det finns 100 olika märken och modeller på tamponger, någon kanske passar dig?
   Jag har larm på klockan och byter när den piper, för att hålla koll på när det är dags, eftersom det ibland händer sjukt mycket i skogen.
   Hellre en timme för tidigt, än en timme för sent. Det blir oftare i skogen är på hemmaplan. 2h 30 min - 3h är en intervall som funkar för mig.

   Jag har aldrig känt att det funnits något hinder för mig i fält, inte ens under dessa veckor. Det är ingen av killarna som ens märkt av proceduren, trots att vi jobbar så nära inpå varandra och sover ihop.

   Det finns inga skäl att tacka nej till fält för att man är tjej, man får bara hitta bra lösningar.

   Hoppas att det löser sig för dig!

 • Cilla 1 september 2015 17:02

  Smart med hundbajspåsar och våtservetter :) Jag funderade på återförslutningsbar påse (typ http://www.toppits.de/en/Zipper-342,1824.html ) men hundbajspåsar måste ju vara mycket mer hygieniskt, billigare och även diskretare och mindre prasslig.

  Är det Shewee Extreme du använder när du kissar? Den med förlängningsslang?

  Jag funderade på menskopp eftersom man ska kunna ha i den i upp till 12 timmar (men vanligt var att ha den runt 6 timmar) och kan bytas med bara tömning och man sen ”chock klorerar” den när mensen är slut eller under tiden man har mens (med typ 1 dl vatten o 1 st kloreringstablett. Men det var ett tag sedan jag läste om menskoppar så jag kan ha helt fel.

  Får prova vidare med andra tampongmodeller helt enkelt. Bra idé med att sätta pip på klockan :)
  Satt och läste flera sidor i din blogg igår, du är bra på att blogga intressant.

  • gronsak Cilla 1 september 2015 17:17

   Hej Cilla!
   Kul med fler tankar och frågor...
   Hundbajspåsen knyter man igen och så tar man en ny och vid tillfälle så slänger man dem alla, enkelt och praktiskt.

   Jo, det är en Shewee Extreme med förlängningsslang som jag har, den är bra för då kissar man inte på fötterna och att den är i hårdplast gör att den går att få in bra och hålla tätt, med så mycket kläder som uniformen kan innebära :-D Den finns i många fina färger, men grönt passar fint till min uniform!

   Vet du att du kan vara helt hygienisk och ha tid för alla saker du ska göra när du har en menskopp, så prova. Men i min tjänst går det verkligen inte, mina händer är sällan helt rena. När du väl tar ut koppen, är det inte bara att tömma den, utan den ska göras rent och det är höga krav på tvål och renlighet vid hantering. Hur ser din situation ut? Vi står ofta och tvättar oss med grabbarna, alla nakna tillsammans, du kanske känner dig bekväm att göra detta framför kolleger eller din situation kanske ser annorlunda ut. I ett stridsfordon kan man bli sittande inluckad i timmar och även dygn, utan att få komma ut. Att sköta denna kopp framför grabbarna där, känns så där, byta tampong gör jag utan att ens ta ned brallorna, bara öppna gylfen som vid kissandet. Det handlar om att hitta rätt teknik... och ha lite större brallor (mer utrymme).
   Jag har svårt att se att hygienen och tiden räcker till, men det beror på vilka faciliteter ni har på era övningar. Förra gången var jag 4 dagar i skogen och sov under en gran, väldigt enkelt. Vi kunde dock tvätta oss i en sjö, men en menskopp skulle jag inte tvätta i sjövatten. På våra övningar har jag heller aldrig fått vetskap om när jag får vila mig eller tvätta mig nästa gång... om 6h? Om 12h? Eller om 3 dygn? Under dessa förutsättningar fungerar det inte heller. Jag vill kunna flyta med gruppen och göra allt vad de gör oavsett tidpunkt på månaden, det kan jag idag. Det känns bra!
   Kommer du på en bra lösning så hör av dig!

 • E 1 september 2015 21:00

  Jag vill bara börja med att jag älskar verkligen din blogg! Du är så jäkla grym. Gillar att du skrev ett sånt här inlägg då jag tänkt söka till FM och alltid bra att veta vad man kan göra för att underlätta saker.

  Skulle uppskattas jättemycket om du kunde göra fler sånna här inlägg. :) Till exempel om hur du gjorde under GMU med dusch, mens osv.

  Keep up the good work! Stor kram

  • gronsak E 1 september 2015 21:06

   Hej E!
   Härligt att du uppskattar min blogg!
   I helgen skriver jag ett blogginlägg riktat till dig och alla tjejer som ska göra GMU, med mina bästa tips och trix, som vad du ska ha i uniformsfickorna och hur du gör GMUn extra smidig som tjej!
   Inlägget kommer att publiceras senast måndag morgon...
   Tack alla som kommenterat detta inlägg för den inspiration jag får från er att skriva om dessa viktiga saker!