Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Positiv Förstärkning

gronsak

Vad du än gör, om du går utbildning eller arbetar som soldat i Försvarsmakten, kommer du förr eller senare att få upprepade prov på ett vapens eller annan utrustnings delar. Detta kan ibland vara näst intill omöjligt att memorera på kort tid.

Jag har uppfunnit ett system som fungerar utmärkt för mig.
Antalet deltagare kan variera, men kan vara mellan en och fem personer.

Rita upp en bild på det du ska lära dig (eller kopiera, om du har den möjligheten) och skriv text och rita pilar till de olika delarna som du ska lära dig på utrustningen.
Lägg en lagom stor godis på varje namn, så att det täcker alla namnen.

Gå varvet runt, eller är du ensam, ja då får du ta alla delarna själv.
Svarar du rätt, var så god, ta en godis.
Svarar du däremot fel, då är det armhävningar, upphopp eller annan lämplig aktivitet 5-15 gånger för varje felsvar som gäller. Godiset ligger kvar och du får inte ta godis igen förrän du svarat rätt på ytterligare tre andra delar.

Fungerar otroligt effektivt, är dessutom roligt och passar på allt från AK5 under stressiga GMU nätter, till alla andra vapen- och utrustningsutbildningar som du senare snubblar över.

Personlig blogg

Jag är inte bara soldat - jag är en ensamstående mamma också. Envis av minsta måttet, men släpar allra helst runt på en grg.