På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrve HMS Falken 131017

gladanochfalken

Hej, jag heter Susanne Jacobsson och är sedan i måndags den nye 3.e kocken ombord här på HMS Falken. Efter att ha jobbat på minröjningsfartyg sedan 2008 kände jag att det var dags att byta miljö, denna tjänsten som kock här ombord dök då upp väldigt passande och jag sökte och fick den. Så i måndags påbörjades ett nytt kapitel i mitt liv med att pressas in, med packning och allt, i en fullpackad bil på stationen i Göteborg. Tillsammans med en del av Falkens glada besättningen för att ta sig ut till Öckerövarvet. Där väntade avriggningen. Efter ett ombord mönstringssamtal med fartygschefen hoppade jag snabbt i min SSD uniform och begav mig ut på däck. Ordern löd: ”ställ dig långt fram så får du snart någonting att göra”. Sagt och gjort, det skulle firas och halas, göling dit och göling hit, vant, lina, tamp och knop. Som kock på minjakt är man rätt mycket inombords och sysslar inte särskilt mycket med däcksarbeten. Förvirringen var total. Blandat med all ny information och nya ord så var det bara ett virrvarr i huvudet. Även om jag 95% av tiden inte hade en aning om varför jag gjorde som jag gjorde så har jag sällan haft en mer lärorik och givande dag på jobbet. Nu har jag varit ombord i tre dagar och har någorlunda koll på läget och förstår oftast varför jag gör som jag gör. Jag har lagat min första måltid tillsammans med 1.e kocken, utan missöden, och imorgon är det dags för min första ensamma dag i byssan. Jag har börjat komma in i gänget här ombord och känner mig väl mottagen. Nu ser jag fram emot det som är kvar av detta året och nästkommande år, nu skall kvällen ägnas åt knopskola.

På återseende Susanne Jacobsson 3.e kock HMS Falken

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *