Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180928

Linus Grann

God morgon!

Fallenius här igen, det är fredag och klockan är strax efter sex på morgonen. Det är rätt kallt ute vid den här tiden på dygnet, trots att vi börjar närma oss Medelhavet. Under dagarna blir det däremot både varmt och soligt och vi är flera stycken som slarvat med solkrämen och bränt oss…

Vi är nu inne på sista vakten innan förtöjning i Cadiz. Spännande att besöka en ny stad enligt vissa, men också nervöst enligt andra eftersom elevtampen ska vara klar innan man får gå i land i Cadiz. Det kan bli några stressiga timmar innan förtöjning ifall man inte hunnit klart med tampen. Tro mig jag vet, då jag var en av dem som inte hunnit färdigt under förra seglatsen och fick sitta uppe halva natten innan förtöjning och slita…

När vi inte har vaktpass fördriver vi tiden ombord på olika sätt. Medan vissa utnyttjar tiden till att lära sig nya knopar, ligger andra på däck. Det har även börjat skickas skonertogram från båten som vissa av er kanske har fått hem. Jag har inte hunnit fråga än om det kom fram till dig mamma (för jag vet att du läser det här), men jag hoppas att det kom fram i alla fall!

Idag har vi även fått ta del av de andra elevernas kunskap ombord, något som är både roligt och lärorikt! Kadett Woller har lärt oss lite historia bakom shanty, en musikstil som ofta utövades på handelsfartyg förr i tiden. Vi sjöng även en shanty tillsammans vilket var mycket uppskattat. Sedan berättade kadett Hansson hur en vanlig arbetsdag som kock i Försvarsmakten kan se ut. Det verkade skilja sig en del från hur en civil kock arbetar. Avslutningsvis höll kadett Sjöholm en lektion om sjöfart och lärde oss lite om sjöfartsmärken och lantärnor.

Det får bli allt för denna gång!

Passar även på att skicka en hälsning från Atlanten till min familj – saknar er!

/Elev 432 Fallenius

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Maria Hansson 28 september 2018 20:30

    Grattis en dag i förväg till Kocken som kanske får fira födelsedagen genom Gibraltar sund? Många hälsningar från familjen! Vi firar på Grands veranda på fredag, då slipper du laga maten :-)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *