På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220505

HMS Gladan

Fiber, tvinnade, sträckta, spända. Stål, muskler och garn.

Disen ligger stilla och sval över morgontimman när vi sakta svävar över ytspänningen genom slussportarna. Den trånga passagen är beklädd ett grönt täcke och ostron klamrar sig desperat fast vid betongens porer.

Vi blåser över, skakar hand och välkomnar för att än en gång vända oss till fiber. När fibern har gjort sitt så gör vinden resten, den bär oss mjukt över vågorna. Ett rött öga spricker fram och stirrar blint på horisonten.  Under däck föregår en passage av kunskap gammal som ny, ”vad vet jag?” moler min flyktiga tanke när jag tar ett till bett på min curry-kycklingwrap.

Min blick lyfts mot masttoppen och jag beklär mig skyndsamt för att äntra upp i tomheten högt över däck. Min sista tugga sväljer jag halvvägs upp för vantet.

En fråga man bör ställa sig, är molnen tjockare här än under hjässan?

Luften spricker och volymen fylls av dundrande surr, format stål med rotor närmar sig med distinktion. Helikoptern hovrar i min huvudhöjd och små orangea män med visir möter mig i dess port. Fiber, en tunt tvinnad vajer av stålfiber sänker ner de orangea visiren en efter en. Piloten tittar på mig och jag tror att vi delar en liknande tanke, ”stolle”.

Männen gör sitt och blir efterföljande åter upphöjda i det ekipage de kom ifrån. Likaså återvänder vi till den grönbeklädda hamn vi utlöpt från. Vi skakar hand, applåderar, tackar och hälsar adjö.

En kort promenad över torgen och en måltid senare, lägger sig stillheten över Gladan och dagens sista vaktpass begynnas. Stål, muskler och garn. Fiber får äntligen vila.

Nån minut till, sen får så även jag.

Ooestende 220505

Kd 131 Sandén.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *