På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220113

HMS Gladan

Buenas noches!

Detta är 125 Norling som skriver det sjätte resebrevet.

Natten har just börjat och vakt 1 har påbörjat sin vakt mellan 00-04. Vilket definitivt är det jobbigaste på dygnet men som tur är så ska vi ankra om några timmar utanför Lanzarote. Härligt!

Resan från Madeira var väldigt mycket behagligare och gick fortare tillbaka till Kanarieöarna jämfört med resan dit. Där som sagts tidigare väldigt många var totalt utslagna och spydde hela tiden. Inklusive mig själv. Nu börjar man verkligen komma in i det och rutinen med att sova konstiga tider på dygnet blir verkligen enklare och enklare.  Känslan för alla gymnasieelever efter första dagen till sjöss var definitivt att gå till Sekonden och be om en enkelbiljett till Kastrup. Men nu är det som tur är bättre för alla.

Då vi haft väldigt vindstilla och inte massa stormar så har nästan alla på fartyget  gått upp i masten 18 meter upp och hållit utkik. Mycket bättre enligt mig än att sitta på förliga däckshustaket och bli genomblöt. I början var det lite nervöst att klättra upp i masten som vi gjorde vid ombordmönstringen men ju mer man gör desto lättare blir det.  Nu har jag blivit så van att jag frivilligt valde att fixa ett segel några meter högre upp än där man håller utkik. Man stod där och vingla lite innan man beslagit förtoppen.

När kadetterna nu påbörjar sin nästa utbildning i Sjömanskap 3 om astronomi så har vi gymnasieelever fått ett större ansvar och får göra uppgifter själva som vi får från nyckelbesättningen. Klurigt men vi löser det.  Imorgon är planen att vi ska ankra utanför hamnen på Lanzarote innan vi får permission på torsdag. Sedan får vi se hur resan fortsätter runt Kanarieöarna.

Hälsningar till alla där hemma från solen!

GMY

Elev Norling

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *