På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211208

HMS Gladan

Bienvenido a Las Palmas!

Det var hälsiningen som ropades från en eka som långsamt gled förbi några minuter efter att vi hade ankrat utanför vår slutdestination Las Palmas. En varm välkomstkänsla inte bara för den lokala befolkningen utan även för att det var tjugo grader varmt och att vinden hade mojnat en del sedan vi kom närmare hamnen.

Morgonen började en aning segt även fast besättningen hade fått mer sömntimmar än vad vi brukar få till sjöss, denna lite segare start på dagen vände snabbt när vi fick upp pulsen ordentligt när vi kraftfullt började veva på ankarspelet för att vinda lätt.

Vi spenderade natten till ankars utanför Arguineguin i södra delen av Gran Canaria och gjorde oss nu redo för att ta oss an de sista fyrtio sjömilen av vår resa till Las Palmas!

Under gång så blev det för första gången inga segel hissade eftersom vinden var väldigt ogynnsam och vi hade som tidsplan att vara i utanför hamnen på dagtid, samt att dagen användes till att göra fartyget i extra fint skick vilket betydde att det var full fart ombord, segel som beslogs fint, däck som skrubbades och mässingen ombord putsades ivrigt.

Dagen avslutades med en stor final i fartygets egna ”på spåret” tävling, efter några deltävlingar var det nu dags för eleverna att möta nyckelbesättningens lag, de sistnämnda tog hem segern och vi elever får väl ha som ursäkt att kunskap kommer med ålder. Det var framför allt en mysig kväll med hela besättningen samlad.

Nu har besättningen lagt sig i sina bingar medan ankarvakterna håller post. Jag talar nog för alla när jag säger att vi är nyfikna att se vad Las Palmas har att erbjuda för oss imorgon.

Hälsningar till alla där hemma!

Brent Burggraaf

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *