På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200222

HMS Gladan

Hej alla läsare (om vi mot förmodan har några) därute i världen. Idag ska jag, rekryt 331 Wahlbom tillsammans med rekryt 101 Thålin berätta om vad som skett ombord idag. Dagen började med sovmorgon till 07.30, med andra ord helt fantastiskt! Sen bjöd byssan på finfrulle i form av både Nutella och jordnötssmör samt ljuvlig jordgubbsyoghurt.

Efter frukost genomfördes den dagliga tillsynen av vår fina segelbåt och hon gjordes så fin som möjligt innan den fruktade sandstormen skulle göra entré. På tal om sandstormen så blev vi tidigt denna dag informerade om hur ett oväder skulle dra sig in över oss med häftig vind och starka vindar med sand från Sahara. Detta förde med sig att vi skulle vara tvungna och stanna på Teneriffa och därmed inte hinna ta oss ner till La Gomera. Lite tråkigt att få ändrade planer men allt eftersom förstod man verkligen varför det beslutet hade tagits. Under morgonstädningen insåg rekryt Hermansson hur kul hon tyckte det var med mässingputs, hon fann ett helt nytt kall i livet med andra ord. Mycket kul att se!

Efter frukost var det dags för olika förtöjningsövningar i form av en slags torrövning längs med kajen. Hela besättningen hjälptes åt att flytta Gladan fram och tillbaka längs kajen med hjälp av byten av plats på tampar samt flytta fendrar och kasta våra kasttåg m.m. Alla var lite nybörjare på detta till en början men efter ett antal försök blev vi mer och mer haj på hur saker och ting samspelade och kunde göra det på kortare och kortare tid.Ha det gött, hajj!!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *